Читај ми!

Каква ће бити судбина дворца Дунђерски

Позната туристичка атракција, дворац „Фантаст“ код Бечеја, данас је затворио капије за посетиоце. Чека се судски завршетак поступка реституције, после чега ће бити познат будући власник, а управљач туристичког комплекса више нема интереса да одржава здање и прихвата смештај гостију.

Један од најпозантијих међу шездесетак војвођанских двораца, „Фантаст“ је претходних деценија пленио пажњу туриста из целог света. Задужбина велепоседника Богдана Дунђерског,  дворац је изграђен 1925. године, а потпуно је реновиран пре четири деценије.

Од 2016. године постао је део система „МК група“. Дворац „Фантаст“ код Бечеја од данас није доступан јавности, мада је најављено  да ће ергела бити отворена за посетиоце.

Знак на путу Бечеј - Бачка Топола који показује да је комлекс дворца „Фантаст“ је и последња тачка докле су нам дозволили да можемо да снимамо. Практично није дозвољено снимање, а на молбу и службени мејл којим смо тражили одобрење за само кадрове комлекса одговорено нам је да је дворац тренутно у фази конзервације и није дозвољено никакво снимање.

Отварање дворца „Фанаст“ сачекаће правоснажну одлуку у поступку реституције који је 2012. године покренула Матица српска. Заинтересоавне стране у поступку су и Београдски Универзитет и Српска акедемија наука.

„Има доста заинтересованих страна које би преузеле дворац 'Фантаст'. Ми са некима разговарамо, наравно у сарадњи са Матицом српском и са људима који су некада управљали 'Фантастом'. Мислим да ће се све завршити на обострано задовољство, односно свих бечејаца, па и шире. Иначе, дворац је јако битан Бечеју и када неко чује за Бечеј одмах је ту и дворац. Што се тиче туризма у општини Бечеј и туризму који планирамо да се унапређујемо дворац 'Фанаст' нам је неопходан“, истакао је Драган Тошић, градоначелник Бечеја.

У претодних пет година стартељ дворца „МК група“ је уложила у објекте и одржавање око 250 хиљада евра. Сада је то превише издатака, иако сваке године дворац посети више од стотину хиљада гостију из целог света.

„На тој локацији је снимљено више познатих филмова, емисија, видео спотова. Такође је било у плану за ову годину, односно и сад је у току снимање једног филма“, истакла је Дијана Петер, канцеларија за туризам Бечеја.

За брзо решавање случаја „Фантаст“ заинтересоване су и покрајнске и републичке институције, док је из Министарства културе Републике Србије инициран лекс специјалис који би убрзао враћање ове имовине Матици српској.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво