Читај ми!

Каква ће бити судбина дворца Дунђерски

Позната туристичка атракција, дворац „Фантаст“ код Бечеја, данас је затворио капије за посетиоце. Чека се судски завршетак поступка реституције, после чега ће бити познат будући власник, а управљач туристичког комплекса више нема интереса да одржава здање и прихвата смештај гостију.

Један од најпозантијих међу шездесетак војвођанских двораца, „Фантаст“ је претходних деценија пленио пажњу туриста из целог света. Задужбина велепоседника Богдана Дунђерског,  дворац је изграђен 1925. године, а потпуно је реновиран пре четири деценије.

Од 2016. године постао је део система „МК група“. Дворац „Фантаст“ код Бечеја од данас није доступан јавности, мада је најављено  да ће ергела бити отворена за посетиоце.

Знак на путу Бечеј - Бачка Топола који показује да је комлекс дворца „Фантаст“ је и последња тачка докле су нам дозволили да можемо да снимамо. Практично није дозвољено снимање, а на молбу и службени мејл којим смо тражили одобрење за само кадрове комлекса одговорено нам је да је дворац тренутно у фази конзервације и није дозвољено никакво снимање.

Отварање дворца „Фанаст“ сачекаће правоснажну одлуку у поступку реституције који је 2012. године покренула Матица српска. Заинтересоавне стране у поступку су и Београдски Универзитет и Српска акедемија наука.

„Има доста заинтересованих страна које би преузеле дворац 'Фантаст'. Ми са некима разговарамо, наравно у сарадњи са Матицом српском и са људима који су некада управљали 'Фантастом'. Мислим да ће се све завршити на обострано задовољство, односно свих бечејаца, па и шире. Иначе, дворац је јако битан Бечеју и када неко чује за Бечеј одмах је ту и дворац. Што се тиче туризма у општини Бечеј и туризму који планирамо да се унапређујемо дворац 'Фанаст' нам је неопходан“, истакао је Драган Тошић, градоначелник Бечеја.

У претодних пет година стартељ дворца „МК група“ је уложила у објекте и одржавање око 250 хиљада евра. Сада је то превише издатака, иако сваке године дворац посети више од стотину хиљада гостију из целог света.

„На тој локацији је снимљено више познатих филмова, емисија, видео спотова. Такође је било у плану за ову годину, односно и сад је у току снимање једног филма“, истакла је Дијана Петер, канцеларија за туризам Бечеја.

За брзо решавање случаја „Фантаст“ заинтересоване су и покрајнске и републичке институције, док је из Министарства културе Републике Србије инициран лекс специјалис који би убрзао враћање ове имовине Матици српској.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 03. мар 2021, 09:47) - Cronos [нерегистровани]

Hm

Svake godine 2-3 puta odem tamo...prelepo je. Sećam se kada su mi zaposleni rekli da upravljanjem dvorca preuzima MK i da se očekuje "bum" u smislu sređivanja dvorca i okoline. Nastavio sam da odlazim tamo, međutim, nisam primetio neke promene sem što je pristupni put sređen.

(среда, 03. мар 2021, 05:35) - Gradjanin Beceja [нерегистровани]

Istina

MK grupa od kada je kupila PIK Becej je zatvorila pet svinjarskih farmi,uskoro odustaju od Ribnjaka kao i restorana.A sto se tice ove cifre koju su ulozili u Fantast svi mi Becejci znamo da li je to istina.Tako da nas ovo sa Fantastom i necudi.

(уторак, 02. мар 2021, 02:00) - anonymous [нерегистровани]

Re: Polako

Sećam se oglasa za prodaju PIK Bečej i bilo ja jasno naglašeno da kupac PIK Bečej neće biti vlasnik dvorca Fantast, dakle Fantast je bio izuzet iz privatizacije celokupne imovine PIK Bečej.

(понедељак, 01. мар 2021, 22:21) - JužniFront [нерегистровани]

Hm

Izgleda da je nažalost došlo vreme da se odričemo sopstvene istorije i kulture...

(понедељак, 01. мар 2021, 22:07) - anonymous [нерегистровани]

Polako!

Zapravo je PIK Bečej održavao dvorac. PIK je preuzela MK grupa i nastavila da ga održava, ne smatraju oni da je dvorac njihov.

(понедељак, 01. мар 2021, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

...

MK grupa je kupila PIK Becej, pa sa njim i Fantast koji je bio deo PIK Beceja, ali MK grupa kao uostalom ni PIK Becej nikada nije bila pravi vlasnik dvorca, jer je on nio svaciji i niciji i u postupku restitucije. To je i razlog zasto MK grupa i ne zeli vise da ga odrzava, jer jednostavno nije njihov.

(понедељак, 01. мар 2021, 19:35) - ,," [нерегистровани]

Ко је дао одобрење за продају?

Продато 2016 , а поступак о враћању имовине у току од 2012.
Тај који је дао одобрење за продају нема ни тренутак тврдње којом може да опвргне своју затворску казну (надам се да је већ служи). Ако није у затвору, они чије занимање је да преваранте лишавају слободе немају ни тренутак тврдње којом могу да опвргну своје затворске казне...