Читај ми!

Биста египатске владарке Нефертити какву нисте видели

Словачки уметник Томаш Либертини направио је бисту египатске владарке Нефертити од воска, а у томе је имао чак 60.000 помоћника – пчела!

Дело названо Вечност (Eternity) настало је на основу три-де модела оригиналне бисте владарке древног Египта за коју се верује да је направљена 1345. године п. н. е., а чини део сталне поставке берлинског Новог музеја (Neues Museum).

Биле су потребне пуне две године да би скулптура од воска била комплетно завршена, пише портал Calvert Journal.

Најпре је „жива“ инсталација са 60.000 пчела, у лето 2019. године, изложена у Ротердаму у Kunsthal-у. Пчеле су око конструкције коју је уметник осмислио и направио полако почеле да гомилају восак. 

Након „дотеривања“, у децембру 2020. године, Вечност је, у оквиру Либертинијеве самосталне изложбе Меланхолија (Melancholia), стигла пред посетиоце галерије у Амстердаму. 

Уметничко дело представља омаж трајности дела природе, као и Нефертитиној заоставштини као једној од најмоћнијих жена у историји. 

„Биста од пчелињег воска то повезује са идејом 'мајке природе'. Одабрао сам Нефертити јер сам желео да материјализујем симболичну краљицу за колонију. У историји нема много жена чија се и слава и лице доводе у везу са њеним именом“, каже Либертини, који је рођен у Словачкој, али живи и ради у Ротердаму.

Дело је део Либертинијеве серије Made by Bees, која укључује и друге скулптуре од пчелињег воска – Брута, римског сенатора оптуженог за атентат на Јулија Цезара, и грчке амфоре, такође изложене у оквиру Меланхолије.

„Желео сам да проширим границе могућности на пољу стварања уметности уклањањем себе из 'чекића и длета'“, рекао је Либертини о свом нетипичном избору материјала, додајући да су уметници обично ограничени само својим алатима и вештинама, а не маштом.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 20. јан 2021, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

Tesla

Mani Hefertite, hocemo da komentarisemo o Ilon Musku, dosadjujemo se u karantinu.