Читај ми!

Биста египатске владарке Нефертити какву нисте видели

Словачки уметник Томаш Либертини направио је бисту египатске владарке Нефертити од воска, а у томе је имао чак 60.000 помоћника – пчела!

Дело названо Вечност (Eternity) настало је на основу три-де модела оригиналне бисте владарке древног Египта за коју се верује да је направљена 1345. године п. н. е., а чини део сталне поставке берлинског Новог музеја (Neues Museum).

Биле су потребне пуне две године да би скулптура од воска била комплетно завршена, пише портал Calvert Journal.

Најпре је „жива“ инсталација са 60.000 пчела, у лето 2019. године, изложена у Ротердаму у Kunsthal-у. Пчеле су око конструкције коју је уметник осмислио и направио полако почеле да гомилају восак. 

Након „дотеривања“, у децембру 2020. године, Вечност је, у оквиру Либертинијеве самосталне изложбе Меланхолија (Melancholia), стигла пред посетиоце галерије у Амстердаму. 

Уметничко дело представља омаж трајности дела природе, као и Нефертитиној заоставштини као једној од најмоћнијих жена у историји. 

„Биста од пчелињег воска то повезује са идејом 'мајке природе'. Одабрао сам Нефертити јер сам желео да материјализујем симболичну краљицу за колонију. У историји нема много жена чија се и слава и лице доводе у везу са њеним именом“, каже Либертини, који је рођен у Словачкој, али живи и ради у Ротердаму.

Дело је део Либертинијеве серије Made by Bees, која укључује и друге скулптуре од пчелињег воска – Брута, римског сенатора оптуженог за атентат на Јулија Цезара, и грчке амфоре, такође изложене у оквиру Меланхолије.

„Желео сам да проширим границе могућности на пољу стварања уметности уклањањем себе из 'чекића и длета'“, рекао је Либертини о свом нетипичном избору материјала, додајући да су уметници обично ограничени само својим алатима и вештинама, а не маштом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара