Читај ми!

Нестала Мерлина – „краљица“ гаврана који чувају Лондонски торањ

Један од сталних становника Лондона и чувар Лондонског торња, четрнаестогодишњи гавран Мерлина, нестала је, па се претпоставља да је угинула. Мерлина, се придружила јату чувара Лондонског торња 2007. године.

Портпаролка Историјских краљевских палата изјавила је за Си-Ен-Ен, да је Мерлина одлетела пре две недеље и да се није вратила, што „нам указује на то да је можда нажалост угинула“.

Гаврани су вековима били главни ослонац Лондонског торња – најпознатијег места погубљења у Енглеској. Саградио га је Вилијам Освајач 1070-их као замак и тврђаву, а касније је торањ постао место за чување краљевства и оружја. И данас "Crown Jewels", чува гарнизон војника.

Лондонски торањ има мрачну тајну и крваву прошлост, јер је био затвор за стотине људи, укључујући Елизабету Прву, Ану Болен, као и место егзекуције Хенрија Шестог.

Портпаролка је рекла да верују да је Мерлина највероватније умрла, јер није у реду да се није вратила.

Према неком веровању, Торањ у сваком тренутку треба да чува шест гаврана, а ако они оду са страже, краљевство ће пасти.

Из Лондонског торња потврдили су да не планирају да одмах пронађу замену за Мерлину.

Верује се да је Чарлс Други (1630-1685) донео декрет којим је одлучио да ће Лондонски торањ чувати гаврани.

У прошлом веку, када је у јату остао само један гавран, Винстон Черчил је наредио да у јату у сваком тренутку треба да буде најмање шест птица.

Лондонски Торањ је 2018. године покренуо програм узгајања гаврана, пошто је Фондација Историјских Краљевских палата, задужена за одређене краљевске објекте, објавила да је постало „изузетно тешко" пронаћи ове птице у Великој Британији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара