недеља, 20. дец 2020, 07:49 -> 08:04
Извор: РТС, Independent
Ових шест намирница никако не би требало држати у фрижидеру
Можда се чини да је најбољи начин да храна дуже траје ако све убаците у фрижидер чим се вратите са пијаце или самопослуге, али поједине намирнице ће управо због тога раније пропасти, изгубити прави укус и текстуру или једноставно поцрнети.
Парадајз
Стављање парадајза у фрижидер спречиће да мање зрели плодови сазрију и убиће му укус. Држање парадајза у фрижидеру мења хемијску структуру и смањује количину испарљивих једињења у овом поврћу, што ће утицати на његов укус.
На текстуру и боју парадајза такође утичу хладне температуре, а температуре ниже од пет степени учиниће да плодови постану превише мекани.
Кромпир
Кромпир треба чувати на хладном и сувом месту, било у папирној или перфорираној кеси да би био сув – али никако у фрижидеру. Ако га држите у фрижидеру, кромпиров скроб може да се претвори у шећер, што ће утицати на његову текстуру и промену боје и слатки укус после кувања.
Лук
Ако је лук неољуштен, треба му хладно и суво место за складиштење са пуно вентилације, а не фрижидер. Лук треба ставити у фрижидер само ако је ољуштен или исечен или када желимо да продужимо рок трајања слатких или благих сорти лука са високим садржајем воде. Међутим, и њих треба држати на ниској влажности како би остали суви.
Исечен лук може да се држи у затвореној посуди у фрижидеру до седам дана.
Хлеб
Фрижидер и хлеб се никако не слажу. Иако замрзавање хлеба може да заустави процесе због којих хлеб постаје бајат, стављање векне у фрижидер ће тај процес убрзати. У основи ниска температура доводи до тога да се скроб кристалише много брже него на собној температури, убрзавајући процес који чини хлеб тврдим и бајатим.
Банане
Стављање зрелих банана у фрижидер помоћи ће им да остану јестиве неколико дана – али ако их ставите док су још мало зелене и тврде, оне уопште неће сазрети, чак ни пошто их извадите из фрижидера. И кожа ће им постати црна.
Банане су тропско воће и немају природну одбрану од хладноће у својим ћелијским зидовима. Ниске температуре доводе до пуцања ћелијских зидова и чине да пробавни ензими плода исцуре из ћелија, због чега кора банане постаје потпуно црна.
Бели лук
Уколико ставите бели лук у фрижидер или у пластичну кесу, може се убуђати. Најбољи начин за чување белог лука је да га држите на собној температури на сувом и тамном месту (да не би проклијао) са довољно циркулације ваздуха.
@Za ovakve
Onda kupiš ili napaviš (ili se vratiš korenima) kućicu u cveću, trava oko nje...
Србска посла !
"Црни " лук и "црно " вино НЕ ПОСТОЈЕ !
Постоји само црвени лук и црвено вино...разликујете ваљда боје ?
Једино ми Срби на свету зовемо те две ствари тако.
Зато нам је овако у животу...тако нам и треба
Црвени, или љубичасти лук
Ако не ставите у фрижидер, неће вам дуго трајати.
Црни и бели лук, никако у фрижидер.
Odgovor za hladnjace
Hladnjace imaju kontrolu vlage i temperature...
@Xz
Поштовани Пријатељу ваше Питање је право
потпуно се слажем, али нисам сигуран да ће нам
неко моћи дати жељени Одговор. Пријатељски
поздрав од Томислава из Штутгарта
Nebuloze
Banane i paradajz još nekako i mogu u frižider, ali luk (bilo koji), krompir i hleb - kome bi pametnom ikada palo na pamet da stavi u frižider!? Hleb može u zamrzivač, a kada se potpuno odmrzne (na sobnoj temperaturi, bez prisilnih metoda), isti je kao iz pekare.
xz
A sto se onda paradajiz i banane skladiste u hladnjace..
OK
Nikako nemogu da razumem da se kod nas grade stanovi bez ostava ili podruma. Gdje ce covek ostaviti stvari koje mu trenutno netrebaju ? Toliko stanova u jednoj zgradi a javljaca pozara nigdje? Balkon racunaju kao prostor za stanovanje ? Slozio bi se sa komentarom gospodina da ti stanovi lice na hotelske sobe i nista vise
коментари