Читај ми!

Ових шест намирница никако не би требало држати у фрижидеру

Можда се чини да је најбољи начин да храна дуже траје ако све убаците у фрижидер чим се вратите са пијаце или самопослуге, али поједине намирнице ће управо због тога раније пропасти, изгубити прави укус и текстуру или једноставно поцрнети.

Парадајз

Стављање парадајза у фрижидер спречиће да мање зрели плодови сазрију и убиће му укус. Држање парадајза у фрижидеру мења хемијску структуру и смањује количину испарљивих једињења у овом поврћу, што ће утицати на његов укус.

На текстуру и боју парадајза такође утичу хладне температуре, а температуре ниже од пет степени учиниће да плодови постану превише мекани.

Кромпир

Кромпир треба чувати на хладном и сувом месту, било у папирној или перфорираној кеси да би био сув – али никако у фрижидеру. Ако га држите у фрижидеру, кромпиров скроб може да се претвори у шећер, што ће утицати на његову текстуру и промену боје и слатки укус после кувања.

Лук

Ако је лук неољуштен, треба му хладно и суво место за складиштење са пуно вентилације, а не фрижидер. Лук треба ставити у фрижидер само ако је ољуштен или исечен или када желимо да продужимо рок трајања слатких или благих сорти лука са високим садржајем воде. Међутим, и њих треба држати на ниској влажности како би остали суви.

Исечен лук може да се држи у затвореној посуди у фрижидеру до седам дана.

Хлеб

Фрижидер и хлеб се никако не слажу. Иако замрзавање хлеба може да заустави процесе због којих хлеб постаје бајат, стављање векне у фрижидер ће тај процес убрзати. У основи ниска температура доводи до тога да се скроб кристалише много брже него на собној температури, убрзавајући процес који чини хлеб тврдим и бајатим.

Банане

Стављање зрелих банана у фрижидер помоћи ће им да остану јестиве неколико дана – али ако их ставите док су још мало зелене и тврде, оне уопште неће сазрети, чак ни пошто их извадите из фрижидера. И кожа ће им постати црна.

Банане су тропско воће и немају природну одбрану од хладноће у својим ћелијским зидовима. Ниске температуре доводе до пуцања ћелијских зидова и чине да пробавни ензими плода исцуре из ћелија, због чега кора банане постаје потпуно црна.

Бели лук

Уколико ставите бели лук у фрижидер или у пластичну кесу, може се убуђати. Најбољи начин за чување белог лука је да га држите на собној температури на сувом и тамном месту (да не би проклијао) са довољно циркулације ваздуха.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. дец 2020, 13:20) - anonymous [нерегистровани]

@Za ovakve

Onda kupiš ili napaviš (ili se vratiš korenima) kućicu u cveću, trava oko nje...

(понедељак, 21. дец 2020, 11:09) - anonymous [нерегистровани]

Србска посла !

"Црни " лук и "црно " вино НЕ ПОСТОЈЕ !
Постоји само црвени лук и црвено вино...разликујете ваљда боје ?

Једино ми Срби на свету зовемо те две ствари тако.
Зато нам је овако у животу...тако нам и треба

(понедељак, 21. дец 2020, 03:14) - anonymous [нерегистровани]

Црвени, или љубичасти лук

Ако не ставите у фрижидер, неће вам дуго трајати.
Црни и бели лук, никако у фрижидер.

(недеља, 20. дец 2020, 15:50) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor za hladnjace

Hladnjace imaju kontrolu vlage i temperature...

(недеља, 20. дец 2020, 14:50) - Томислав Штутгарт [нерегистровани]

@Xz

Поштовани Пријатељу ваше Питање је право
потпуно се слажем, али нисам сигуран да ће нам
неко моћи дати жељени Одговор. Пријатељски
поздрав од Томислава из Штутгарта

(недеља, 20. дец 2020, 13:09) - Kalesu [нерегистровани]

Nebuloze

Banane i paradajz još nekako i mogu u frižider, ali luk (bilo koji), krompir i hleb - kome bi pametnom ikada palo na pamet da stavi u frižider!? Hleb može u zamrzivač, a kada se potpuno odmrzne (na sobnoj temperaturi, bez prisilnih metoda), isti je kao iz pekare.

(недеља, 20. дец 2020, 12:02) - anonymous [нерегистровани]

xz

A sto se onda paradajiz i banane skladiste u hladnjace..

(недеља, 20. дец 2020, 11:29) - Bozic CH [нерегистровани]

OK

Nikako nemogu da razumem da se kod nas grade stanovi bez ostava ili podruma. Gdje ce covek ostaviti stvari koje mu trenutno netrebaju ? Toliko stanova u jednoj zgradi a javljaca pozara nigdje? Balkon racunaju kao prostor za stanovanje ? Slozio bi se sa komentarom gospodina da ti stanovi lice na hotelske sobe i nista vise

(недеља, 20. дец 2020, 09:14) - anonymous [нерегистровани]

Za ovakve

namirnice je i izmisljena ostava. Ali gde ih danas imate? U dehumanizovanim stanovima koji imaju svrhu hotelske sobe, presvuci se i prespavati?