Читај ми!

„Божићна звезда“ – планетарна конјункција Јупитера и Сатурна после 800 година на небу 21.12.

Планете Јупитер и Сатурн поравнаће се и направиће „велику планетарну конјункцију", или „Божићну звезду“, 21. децембра 2020. године. Ова појава није се на небу десила од средњег века.

Ове године астрономи и сви љубитељи звезданог неба ће имати прилику да виде "Божићни пољубац" или "Божићну звезду"  када ће се Јупитер и Сатурн поравнати у догађају који се назива "велика конјункција". Ова појава на небу појављује се после 800 година паузе.

Колико је појава необична и ретка?

На дан 21. децембра, планете ће изгледати као једна блистава звезда лоцирана око Јупитерове и Сатурнове 12. и 29. орбите. Њихов последњи велики спој био је у мају 2000. године, али је био лоше видљив на небу.

Велику конјункцију 1623. године (Галилео Галилеј је још био жив) такође је било тешко уочити јер је цео догађај био у близини Сунца и могао је да се изгуби у сунчвом одсјају.

„Морали бисте да се вратите све до пред зору 4. марта 1226. године да бисте видели ближе поравнање између ових објеката видљивих на ноћном небу", истакао је астроном Патрик Хартиган, са Универзитета Рик у Тексасу.

Астрономи су се питали да ли је догађај, који је мало пре Божића, у вези са са Витлејемском звездом која је водила тројицу мудраца до места рођења Исуса Христа.

Као што објашњава Британска енциклопедија, дошло је до неколико повезивања „у року од 10 година од хронолошке тачке која се сада узима као почетак хришћанске ере". Једна од њих била је конјункција Јупитера и Сатурна. Витлејемска звезда су могле бити Венера и Јупитер.

„Посматрачима у Вавилону чинило се да су се звезде стопиле непосредно пре заласка у правцу Витлејема на западу".

Како може да се види небески феномен?

У 2020. години небески феномен биће видљив са било ког места на Земљи, али услови ће бити најбољи у близини Екватора, наводи Хартиган. Божићни „пољубац" - појавиће се ниско на западном небу отприлике сат времена после заласка сунца.

Из Насе истичу да ће се „две џиновске планете појавити на само десетинку степена једна од друге - "то је отприлике дебљина новчића који се држи на дохват руке".

Да би се ова необична појава на небу видела потребно је ведро небо и видиковац са кога се види хоризонт који не заклањају зграде и дрвеће.

Јупитер је већа планета, а они са врло добрим видом - или двогледом - моћи ће да га разликују од Сатурна. Другима ће се планете појавити као једна звезда.

Планете имају тенденцију да сијају - или трепере, што је мање видљиво од звезда, па би вам то могло помоћи да разликујете планете.

Да ли ова појава изазива астролошки "хаос" или магију, да ли "судар" ових планета може да наговести нашу будућност?

Према астрологу Сусан Милер, „Велика конјункција ће у наредних 20 година, утицати на уметност, музику, позориште, књижевност, забаву, моду, храну, математику, науку, политику... Другим речима, утицаће позитивно на све", нагласила је Сузан Милер.

Сви који буду пропустили осву астрономску појаву, имаће још једну прилику 2080. године. После тога, неће бити друге прилике до 2400. године. 

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије