Читај ми!

Јупитер и Сатурн заузимају положај на небу који није виђен од средњег века

Путање Јупитера и Сатурна крајем децембра ће се поклопити на начин који није виђен са Земље још од средњег века, кажу астрономи.

Када Сунце буде зашло 21. децембра, на дан зимске краткодневице, сви они који погледају у небо видеће Јупитер и Сатурн ближе један другом него што их је ико данас жив имао прилике да види.

Биће то први пут да се такав призор појави на небу после скоро 800 година.

„Поравњање путања ове две планете јако се ретко догађају, углавном једном на сваких 20 година, али ово поравњање које ће бити видљиво ове године изузетно је ретко јер ће нам обе изгледати нарочито блиске једна другој“, напомиње астроном Патрик Хартиган са Универзитета „Рајс" у Хјустону.

Последњи пут такав призор је био видљив на ноћном небу са Земље пред зору 4. марта 1226. године.

Приближавање Јупитера и Сатурна траје још од лета, али када буде достигло врхунац, између 16. и 25. децембра размак између њих ће бити мањи од ширине пуног Месеца.

„У ноћи 21. децембра ће изгледати скоро као једна дупла планета, одвојена једна од друге само за једну петину пречника пуног Месеца“, напомиње професор Хартиган.

Већини посматрача који буду на располагању имали телескоп свака планета и неколико њихових највећих сателита биће видљиви у истом видном пољу те вечери.

Јупитер и Сатурн би требало да буду видљиви свим становницима планете уколикико ноћ буде ведра. Али најбоља видљивост ће бити сат времена по заласку Сунца – када ће се планете указати ниско на западном небу. Биће видљивије онима који су ближи Екватору.

Сви који буду пропустили осву астрономску појаву, имаће још једну прилику 2080. године. После тога, неће бити друге прилике до после 2400. године.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 19. дец 2020, 04:20) - Zvezdano nebo [нерегистровани]

Tako blizu a tako daleko

Jupiter je udaljen od Zemlje oko 800 miliona km dok je Saturn oko 1.6 milijarde km od nas, otprilike Saturn je duplo dalje a 21. dec. 2020 razdaljina između ove dve planete će biti preko 700 miliona km. tako da će ove dve planete biti u ravni gledano sa Zemlje ali ni slučajno neće biti blizu jedna drugoj. Ova pojava se već sada vidi na nebu i to golim okom, za sada su blizu ali će planetarna konjunkcija biti 21. dec. Dvogledom se još bolje vidi, a čak i sa osrednjim teleskopom se mogu videti i prstenovi oko Saturna. Naravno ovo važi pod uslovom da vidljivost bude dobra a najbolje je posmatrati sa neke lokacije koja je dalje od grada tj. sa što mračnijeg mesta.

(среда, 25. нов 2020, 20:25) - nil [нерегистровани]

Normalno

Bez brige , to je sasvim normalna pojava . Jedino ako dođe do sudara zbog nekih kosmičkih nesuglasica između Jupitera i Saturna.
Onda sve počinje od početka .

(среда, 25. нов 2020, 17:36) - Аспалатхос [нерегистровани]

Астрономски феномени

Од свих астрономских феномена међу најатрактивније и најлепше су ПОМРАЋЕЊА и КОНЈУНКЦИЈЕ. Само да буде ведро, па да сви који воле астрономију као једну од најлепших природних наука, могу уживати у "привидном небеском тангу" Јупитера и Сатурна. Неки ће се забринути да не "претегну" на једну страну, па да се Сунчевом систему не деси какв белај, али без бриге - то се неће десити јер би било противно Кеплеровом закону гравитаљције.

(среда, 25. нов 2020, 17:20) - Miki [нерегистровани]

Vecne promene

Profesor je hteo da kaze da ce Jupiter i Saturn imati istu longitudu i latitudu tj. istu nebesku sirinu i duzinu a to opet znaci da ce biti na istom mestu u isto vreme na Nebu. Gledajuci sa Zemlje oni ce biti Jedno, ali ce nas oni ubedjivati da je to samo privid jer su zapravo udaljeni milione kilometara... Rasprava stara vekovima.

(среда, 25. нов 2020, 16:06) - anonymous [нерегистровани]

Svemirska istrazivanja...

...sluze zato da bi obicnom coveku odvratili paznju od ratova i mrznje. Istrazivanje svemira mu ama ic ne pomaze, dok ratovi i mrznja silnu stetu nanose.

(среда, 25. нов 2020, 15:49) - anonymous [нерегистровани]

2400

Ja 2400-te ne mogu, sprecen sam. Ne mora niko da me podseca znam sto posto da je tako.

(среда, 25. нов 2020, 15:26) - anonymous [нерегистровани]

Nostradamus

Sad mi je jasno odakle ova Corona.

(среда, 25. нов 2020, 14:48) - anonymous [нерегистровани]

Pojašnjenje

Ratovi i mržnja upravo i služe da odvrate pažnju običnog čoveka od svemirskog i drugih istinskih istraživanja.

(среда, 25. нов 2020, 13:49) - Ziggy [нерегистровани]

Magicno

Kakva lepota, jedva cekamo taj dan. Svemirska istrazivanja trebaju da budu broj 1, a ne ratovi i mrznja.

(среда, 25. нов 2020, 13:27) - anonymous [нерегистровани]

Ja čekam 2400tu

Biće oblačno i 21og i 2080te tako da ću sačekati 2400tu. Samo napomenite opet da ne zaboravim.