Читај ми!

Јупитер и Сатурн заузимају положај на небу који није виђен од средњег века

Путање Јупитера и Сатурна крајем децембра ће се поклопити на начин који није виђен са Земље још од средњег века, кажу астрономи.

Када Сунце буде зашло 21. децембра, на дан зимске краткодневице, сви они који погледају у небо видеће Јупитер и Сатурн ближе један другом него што их је ико данас жив имао прилике да види.

Биће то први пут да се такав призор појави на небу после скоро 800 година.

„Поравњање путања ове две планете јако се ретко догађају, углавном једном на сваких 20 година, али ово поравњање које ће бити видљиво ове године изузетно је ретко јер ће нам обе изгледати нарочито блиске једна другој“, напомиње астроном Патрик Хартиган са Универзитета „Рајс" у Хјустону.

Последњи пут такав призор је био видљив на ноћном небу са Земље пред зору 4. марта 1226. године.

Приближавање Јупитера и Сатурна траје још од лета, али када буде достигло врхунац, између 16. и 25. децембра размак између њих ће бити мањи од ширине пуног Месеца.

„У ноћи 21. децембра ће изгледати скоро као једна дупла планета, одвојена једна од друге само за једну петину пречника пуног Месеца“, напомиње професор Хартиган.

Већини посматрача који буду на располагању имали телескоп свака планета и неколико њихових највећих сателита биће видљиви у истом видном пољу те вечери.

Јупитер и Сатурн би требало да буду видљиви свим становницима планете уколикико ноћ буде ведра. Али најбоља видљивост ће бити сат времена по заласку Сунца – када ће се планете указати ниско на западном небу. Биће видљивије онима који су ближи Екватору.

Сви који буду пропустили осву астрономску појаву, имаће још једну прилику 2080. године. После тога, неће бити друге прилике до после 2400. године.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво