Читај ми!

Средњовековна тврђава у Пироту, након уређења, понудиће шетњу кроз прошлост

Ускоро почиње уређење четири куле и цркве пиротске средњовековне тврђаве Кале. Савремен приступ уређењу тврђаве омогућиће посетиоцима шетњу кроз прошлост, са акцентом на историју Пирота и српску средњовековну државу. Новац – 8,15 милиона динара обезбедили су Министарство трговине и туризма и Град Пирот.

За сада посетиоци пиротске тврђаве могу да се диве војној архитектури из периода средњовековне српске Државе. И то је било довољно да тврђаву Кале, од реконструкције 2018. године, посети око 100.000 људи.

Већи број посетилаца очекује се када буде уређено свих пет објекта. За почетак, тврђава ће добити струју, интернет, модерну презентацију и поставке у црквици и једној од четири куле.

„У црквици ће бити инфо-центар, сувенирница са мултимедијалним садржајима – промоције, презентације културног наслеђа, начина живота. У другој кули, источној, тема је Пирот, односно градови и утврђења у средњовековној Србији. Каснија фаза односи се на уређење поставке у најдоминантнијој Донжон кули и западној и југозападној, које такође имају своје теме“, објашњава Братислав Златков, директор Туристичке организације Пирот.

Технологија у служби очувања културног наслеђа 

Савремен приступ уређењу тврђаве омогућиће посетиоцима шетњу кроз прошлост, са акцентом на историју Пирота и српску средњовековну државу. Очување културног наслеђа уз примену дигиталних технологија посебно је занимљиво младима.

„Управо кроз тај неки другачији приступ, тачније кроз интеракцију и другачију шетњу они на један интерактивни начин уче и усвајају знања, што је свакако нешто битно, јер је то учење по слободном избору и слободној вољи и што се на другачији начин памти. Тај однос технологија у наслеђу је битан зато што се ради и на конзервацији, на истраживању, на презентацији и промоцији“, истакла је Милица Илић, кустоскиња археолог музеја Понишавља.

Богато културно наслеђе привлачи све више туриста у Пирот 

До пре неколико година већина туриста је у Пирот углавном долазила због добре хране и да би обишли природне лепоте Старе планине. Од када је реконструисана тврђава Кале, све више туриста у град на Нишави долази и због богатог културног наслеђа.

„Уназад пет-шест година, што се тиче смештајних капацитета, у самом граду су се утростручили смештајни капацитети. И сами сте сведоци најаве изградње додатних хотелских капацитета али и адаптације приватних кућа у руралним срединама. Све то подиже и привредне капацитете града“, наводи Бојан Ранђеловић, помоћник градоначелника Пирота.

Прошле године, захваљујући повећању броја ноћења, Пирот је званично проглашен за туристичко место треће категорије. Најпосећенија дестинација је Момчилов град, једна од седам најлепших тврђава у Србији.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 11. дец 2020, 11:35) - anonymous [нерегистровани]

Ako nemamo, nemamo...???

Ono sto imamo. ???.
To je nase....( to je vase.)... To je to...

(петак, 11. дец 2020, 09:00) - Владимир [нерегистровани]

Кале?

Зашто увек Турско име, зар ми немамо наше речи?