Читај ми!

За оне који у ве-це желе са тоалет папиром – обавезно скенирање лица

Јавни тоалет на југу Кине захтева од корисника да пре него што узму тачно одређено „следовање“ тоалет папира, користе машину за препознавање лица.

Људи су дужни да скенирају лице испред апарата који затим свакој особи даје ограничену количину тоалет папира како би се смањио отпад, наводи компанија која је произвођач апарата. 

Машина се користи у тоалету у Донгуану, провинција Гуангдонг, а изазвала је бурну расправу на друштвеним мрежама.

Многи критикују ову праксу због бојазни о цурењу личних података.

О овом несвакидашњем апарату, извештавали су и државни медији.

Процедура је таква да када се стане испред апарата, зачује се наредба: „Погледајте овде, и тоалет папир ће аутоматски изаћи у року од три секунде".

На овај начин, кориници јавних тоалета, неће моћи да троше или скупљају тоалет папир, у количини која је већа од оне коју апарат додељује.

До сада је ову „услугу" већ користило 280 милиона људи широм земље, али се не зна тачно колико је таквих апарата у функцији у Кини.

Упркос противницима ове праксе који наводе ризик од злоупотребе података, из фирме која машине производи и дистрибуира, тврде да нема места паници, и да сваки апарат податке после очитавања лица, брише након одређеног времена.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 05. дец 2020, 12:55) - anonymous [нерегистровани]

Neviđena glupost

Mašina ne može da proceni da li vam trebaju 2 lista, ili pola role toalet papira. U zavisnosti od muke koja vas je snašla, takva će biti i potrošnja. I šta, recimo, čovek dobije dijareju i ne obriše se u potpunosti? Tako umazan će izaći na ulicu!?!?