Читај ми!

Кина и Јужна Кореја заратиле због киселог купуса

На друштвеним мрежама води се прави рат између Јужне Кореје и Кине око порекла кимчија, јела од киселог купуса, које већина људи сматра суштинским делом корејске кухиње.

Кинеска борба да добије међународни сертификат за "pao cai", јело од укисељеног поврћа из Сечуана (налик туршији), претворила се у обрачун на друштвеним мрежама између кинеских и јужнокорејских љубитеља ове врсте хране.

Кинески државни медији јавили су да је ИСО статус „међународни стандард за индустрију кимчија коју предводи Кина“, преноси Гардијан.

Сам помен кимчија у контексту кинеске кухиње покренуо је лавину оптужби и критика грађана Јужне Кореје који оптужују Кину да покушава да отме кимчи, када се у ствари додељивање ИСО сертификата односило само на "pao cai", а не и на кимчи.

„Ово је потпуна глупост, покушавају да украду нашу културу“, један је од коментара на популарном јужнокорејском порталу Naver.

„Прочитала сам у медијима да Кина сада каже да је кимчи њихов и да они за њега постављају међународне стандарде. Апсурдно. Забринута сам да би могли да украду ханбок и друге културне садржаје, не само кимчи“, рекла је Ким Сеол Ха, 28-годишњакиња из Сеула.

Неки јужнокорејски медији су у апропријацији кимчија видели и кинеску тежњу за светском доминацијом, док су неки коментари на друштвеним мрежама наговештавали забринутост да Пекинг врши „економску принуду“.

Немате стандард, немате ни кимчи

Чак се и корејски министар пољопривреде укључио у расправу рекавши да је непристојно хвалити се ИСО стандардом, а не разликовати "pao cai" од кимчија.

Са друге стране, интернет корисници у Кини тврде да имају пуно право да својатају јело, јер велика количина кимчија у Јужној Кореји, где људи годишње поједу око два милиона тона, долази из Кине.

„Ако не испуњавате стандард, онда не можете ни да кажете да је кимчи ваш“, написао је један корисник кинеске друштвене мреже Веибо.

Други корисник је истакао: „Чак је и реч кимчи потекла из Кине. Шта друго рећи.“

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 02. дец 2020, 10:36) - Boom [нерегистровани]

Boom

Kimchi je poreklom iz Futoga, to svi znaju. Na mandarinskom se izgovara "ćulum"

(уторак, 01. дец 2020, 20:31) - Koča [нерегистровани]

Zablude

Izgleda da sam do sada bio u zabludi. Jer ako je potapanje kupusa kultura onda smo mi u stvari mnogo kulturni. Ogreših se

(уторак, 01. дец 2020, 14:53) - anonymous [нерегистровани]

kimchi

Mozda Kina ima slicno ali kimchi je izvorno korejsko jelo. Puno je vise fermentriano i zacinjeno tako da se jede u daleko manjim kolicinama nego nas kupus.Vise kao malecko predjelo.

(уторак, 01. дец 2020, 13:31) - anonymous [нерегистровани]

koliko je meni poznato

Kimci je tradicionalno Korejsko jelo i znam da ga Koreanci dozivljavaju kao vrstu njhovog identiteta.

(уторак, 01. дец 2020, 12:25) - Buca [нерегистровани]

Kuhinja

Samo da se ne svadjaju ciji je slepi mis specialitet.....

(уторак, 01. дец 2020, 11:41) - anonymous [нерегистровани]

????

Апсолутна глупост око чега се свађају.Требају да питају нас Србе како се прави кисели купус.

(уторак, 01. дец 2020, 11:20) - anonymous [нерегистровани]

zzz

ista stvar ko nas kiseli kupus ili tursija samo ljuto i sa jos zacina