Читај ми!

Кина и Јужна Кореја заратиле због киселог купуса

На друштвеним мрежама води се прави рат између Јужне Кореје и Кине око порекла кимчија, јела од киселог купуса, које већина људи сматра суштинским делом корејске кухиње.

Кинеска борба да добије међународни сертификат за "pao cai", јело од укисељеног поврћа из Сечуана (налик туршији), претворила се у обрачун на друштвеним мрежама између кинеских и јужнокорејских љубитеља ове врсте хране.

Кинески државни медији јавили су да је ИСО статус „међународни стандард за индустрију кимчија коју предводи Кина“, преноси Гардијан.

Сам помен кимчија у контексту кинеске кухиње покренуо је лавину оптужби и критика грађана Јужне Кореје који оптужују Кину да покушава да отме кимчи, када се у ствари додељивање ИСО сертификата односило само на "pao cai", а не и на кимчи.

„Ово је потпуна глупост, покушавају да украду нашу културу“, један је од коментара на популарном јужнокорејском порталу Naver.

„Прочитала сам у медијима да Кина сада каже да је кимчи њихов и да они за њега постављају међународне стандарде. Апсурдно. Забринута сам да би могли да украду ханбок и друге културне садржаје, не само кимчи“, рекла је Ким Сеол Ха, 28-годишњакиња из Сеула.

Неки јужнокорејски медији су у апропријацији кимчија видели и кинеску тежњу за светском доминацијом, док су неки коментари на друштвеним мрежама наговештавали забринутост да Пекинг врши „економску принуду“.

Немате стандард, немате ни кимчи

Чак се и корејски министар пољопривреде укључио у расправу рекавши да је непристојно хвалити се ИСО стандардом, а не разликовати "pao cai" од кимчија.

Са друге стране, интернет корисници у Кини тврде да имају пуно право да својатају јело, јер велика количина кимчија у Јужној Кореји, где људи годишње поједу око два милиона тона, долази из Кине.

„Ако не испуњавате стандард, онда не можете ни да кажете да је кимчи ваш“, написао је један корисник кинеске друштвене мреже Веибо.

Други корисник је истакао: „Чак је и реч кимчи потекла из Кине. Шта друго рећи.“

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво