Читај ми!

Шест најбољих светских музеја у које можете да уђете упркос пандемији

У доба пандемије коронавируса, музеји су углавном затворени. Неки раде у условима прилагођеним мерама заштите, који међутим, могу да утичу на онај стварни доживљај опуштене, али ангажоване шетње, који имате док се дивите мајсторским потезима четкице сликара или ископини из праисторије. Потпуно нови доживљај који се нуди је онај – онлајн.

Музеји који се се отворили онлајн су све бројнији. Нудимо списак 6+1. Шест иностраних и једна домаћа тура - за почетак. 

Британски музеј у Лондону поседује више од осам милиона експоната. Бесплатан увид у неке колекције нуди и у онлајн тури, и то удруженим снагама са Гуглом.

Основан 1753. године, најстарији је јавни музеј на свету и важи за једну од најлепших зграда у Лондону. 

И Версај је отворио врата онлајн уз помоћ Гугла. Због пандемије, музеј је затворен, али зато нуди увид у своје експонате на другачији начин.

Актуелне су виртуелне изложбе о Лују Четрнаестом, о његовом политичком животу и односу са другим јавним личностима његовог доба, кроз слике и портрете.

Ту је и виртуелна прича о историјату самог Версаја. Посетиоци онлајн, могу да уживају у бројним сликарским делима, гравурама, скулптурама... 

Лувр нас и онлајн мами да опет, виртуелно одемо до Француске. Посетите неку од изложби једног од најпознатијих светских музеја, париског историјског споменика.

Међу њима су изложбе посвећене Старом Египту, слике Микеланђела и Рембранта, тематска изложба Игре моћи... 

Музеј модерне уметности у Њујорку (МоМА) такође омогућава виртуелне обиласке. Колекција музеја представља врхунски преглед модерне уметности из области архитектуре, дизајна, сликарства, вајарства, филмова, медија...

Библиотека и архиви музеја садрже више од 300.000 књига и предмета. Постоје бесплатне туре, а за одређене се плаћа чланарина. 

Смитсонијан који обухвата групу музеја и истраживачких центара, такође је отворен за посетиоце „из фотеља".

Комплекс поседује више од 100 милиона предмета, и обухвата 19 музеја, 21 библиотека, зоолошки врт и остале објекте смештене у Колумбији, Аризони, Мериленду, Тексасу, Панами...

Погледајте изложбе и експонате из света сисара, морског живота, скелета диносауруса, фосила... 

Музеј Салвадора Далија у Фигерасу у Шпанији направио је посебан три-де приказ јединствене колекције под слоганом: „Посетите музеј, као што то никада нисте раније".

Славни уметник је у објекту поставио бројне предмете који су везани за његов буран живот, а међу њима је и аутомобил.

Музеј као кућа-светилиште његове љубавнице Галине, и виртуелно одише специфичношћу.

Кликните на било који угао жељене просторије, и отвориће Вам се фрагмент Далијевог живота кроз портрет Линколна, Далијев кревет, скулптуре, графике... 

Народни музеј у Београду онлајн нуди праву ризницу када су виртуелне туре у питању. 

Посетиоци могу да погледају изложбу Требениште и фантастичне експонате са локалитета у селу Горенци, слике Балкана Паје Јовановића, Влаха Буковца, да прошетају зградом Музеја, или виде изложбу Студеница, осам векова сликарства. То су само неке од бројних могућности које су на располагању љубитељима музеја.