Читај ми!

Вечерас је Ноћ вештица, чувајте се паукова, слепих мишева и веровања

Није необично да 31. октобра и ваша улица личи на ону из „Зоне сумрака“. Могуће је да ћете срести неког од комшија у „фул“ опреми, како жури на спектакуларни маскенбал или кућну забаву за Ноћ вештица. Модерна Православна, Католичка и Протестанска црква не санкционишу прослављање Ноћи вештица, мада га не подржавају. Неки сматрају да је традиција, неки да је сатанизам. Док се то не утврди, сви је славе, а највише јој се радују деца.

Ноћ вештица (Halloween) обележава се сваког 31. октобра, ноћ уочи празника Свих светих, према западнохришћанској традицији. Представља почетак тродневног обележавања сећања на мртве, свеце мученике и вернике.

Како је настала „Ноћ вештица”

Сматра се празником, али и маркетиншким триком који се негује. У православном свету слави се Свети Лука, а у западном Ноћ вештица. То је други најскупљи празник, одмах после Божића.

По веровању, од пре око 4.500 година постојао је народ познат као Протоиндоевропљани. Насељавао је простор централне Азије, имао своју културу и божанства. Поменути народ обожавао је ватру, као дар богова.

Ако је веровати традицији, тај народ наследили су Келти и празник усвојили као светковину жртвовања. Живели су на просторима данашње Ирске.

Нову годину славили су 1. новембра, а ноћ пред Нову годину „Самахин”.

Веровали су да се духови мртвих враћају на земљу, праве невоље и уништавају усеве. Да би отерали зле духове, Келти су се костимирали у ликове животиња.

„Ноћ вештица” осваја Америку

Потомци старих Келта, Ирци, са досељавањем на амерички континент, у 19. веку донели су и овај обичај и назвали га „Халовин".

Празник је све популарнији у САД, Канади, Аустралији и Новом Зеланду. У Америци је празник повезан са хорором, вештицама, костурима, слепим мишевима, црним мачкама, совама…

Они који овај датум обележавају, ове године можда и посећују тематске забаве, али под посебним условима, имајући у виду услове у пандемији.

Празник који забавља децу

Празнику се највише радују деца и тинејџери.

Популаран је обичај назван „трик или посластица", где деца иду од врата до врата и сакупљају слаткише.

Већина њих костимира се у принцезе, Бетмене, суперхероје, вештице, зомбије, вампире…

Шта значи „Халовин"

Порекло имена је од келтског празника „Вече свих светих" – All Hollows Eve.

Ово вече препознатљиво је по бундеви на којој су издубљени прорези за очи, нос и уста.

У њу се стављају свеће које бундеви дају „страшан" поглед. По веровању, глава је најмоћнији део тела.

Неки у овом празнику уживају, а неки се и даље плаше.

Сујеверје и највећа уклета кућа

Постоје многе, популарне или не, познате и непознате, а највећа и најпознатија је у Охају, у месту Левисбург.

Права је авантура провести Ноћ вештица у њој, јер је ова кућа, односно пећина на 24 метра испод земље. Иначе се налази у Гинисовој књизи рекорда.

Не треба заборавити да је мистериозни Хари Худини, илузиониста, познат по својим сензационалним наступима ослобађања из немогућих ситуација, умро 31. октобра 1926. године. 

Занимљивости

Боје овог празника су наранџаста и црна, као симбол родности жетве и смрти. У Алабами није дозвољено да се костимирате у свештеника.

Највећа поворка у част овог празника традиционално се организује у Њујорку.

У Холивуду морате да платите казну од 1.000 долара, ако у оквиру свог костима имате омчу.
У делима немачких романтичара може се прочитати много о вилинском свету магије, а у Гетеовом Фаусту описана је „Валпургина ноћ".

По веровању, ако на овај дан видите паука, то представља душу вољене особе која вас чува. Најомиљенија чоколадица у овом дану је „сникерс”.

У Бостону су углавном најлепше осветљене бундеве.

Уклете куће су атракција за туристе, који Америци доносе приходе од пола милијарде долара годишње.

Пауци, изрезбарене бундеве, слепи мишеви и лобање део су аксесоара за прославу Ноћи вештица.

Ове године, Ноћ вештица је потпуно другачија. У неким земљама дозвољене су биоскопске представе са тематским хорор филмовима.

У Италији гувернер италијанског региона Кампања Винћенцо де Лука планира да уведе полицијски час 31. октобра. А како је било у Америци, где је то „лудило" најпопуларније, читаћемо за неки сат.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво