Читај ми!

Пси прецизни као ПЦР тестови у откривању заражених коронавирусом

Стручњаци у Финској објавили су да су први резултати експеримента с псима који успевају да нањуше заражене коронавирусом обећавајући, а заменик градоначалника Ванта истакао је да су резултати до којих су дошли пси скоро идентични резултатима ПЦР тестова.

Три пса оњушила су 2.200 путника од када је, крајем септембра, постављена пробна кабина у ходнику којим пролазе путници на аеродрому Хелсинки-Вантаа и открили вирус код 0,6 одсто путника.

Иако ће се експеримент наставити до децембра, надлежни наводе да су први резултати углавном у складу са стопом откривања вируса на ПЦР тестови, који се такође врше међу путницима добровољцима по доласку.

„Спровели смо између 16.000 и 17.000 ПЦР тестова на аеродрому и мање од један одсто је било позитивно“, рекао је градоначелник Ванта, Тимо Аронкјито на конфернцији за новинае.

Како преноси СЕЕбиз, експерименти спроведени у првом таласу пандемије показују да пси могу да открију ковид 19 са скоро 100 одсто прецизности и до пет дана пре него ПЦР тест.

Око сто путника свакодневно стоји у реду за овакву врсту бесплатног тестирања у Финској, које захтева да се људи обришу марамицом и дају је псу да је оњуши.

Пас се, ако је узорак негативан, не задржава код те марамице.

Научници са Универзитета у Хелсинкију, који су осмислили експеримент у сарадњи са стручњацима за псе трагаче организације „Вајс ноус“ надају се да ће њихова истраживања подстаћи владу да финансира ту методу и покрене је на туристичким локацијама и другим јавним окупљањима.

Такође, још један пас, немачки овчар Вало, је на обуци.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 29. окт 2020, 16:07) - Danka [нерегистровани]

I onda

Šta se dešava sa psom kada se on zarazi?

(четвртак, 29. окт 2020, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

a pas....

a ko je rekao da pas ne moze da se zarazi onda ?

(четвртак, 29. окт 2020, 11:18) - anonymous [нерегистровани]

zasto sam ponegde i samo nekoliko

Prosto je neverovatno da je toliko mali broj zemalja krnuo ovim putem, i to samo sa malim brojem pasa. Tano je da nije svaki pas podoban za ovkav "posao", ali znauci njihove sposbnosti cudno je kolko se malo oslanjamo na njihovu pomoc.. Pas koji je treniran za slicno "nanjuskavaje" neceg drgog moze, prema navodima njihovih trenera, da se "presaltjue" na koronu za oko 3 meseca. Od silnih ljubimaca i onih u azilu, zar nismo mogli imati bar stotinak ( u stvri mogo vise) ovakvih pasa koje bi korstili na raznim mestima. Mnogi tvrda da je to skupo, ali da li zaista mora da bude skupo?...steta, opet su mogli da nam pomognu....