Читај ми!

Све што види, Зоран може да претвори у фигуре од пластелина

Зоран Спалевић, ученик шестог разреда Основне школе „Херој Радмила Шишковић“ у Смедеревској Паланци, слободно време проводи правећи фигуре од пластелина. До сада је направио више од 800 фигура.

За несвакидашни хоби, породица Спалевић, месећно обезбеди и преко 50 килограма пластелина. За младог Зорана, не постоји облик који не може да направи, од цртаних јунака до реплика познатих грађевина, па чак и људске ликове.

Зоран објашњава да најпре на компјутеру види неки лик и за неколико дана направи фигуру од пластелина, док му је за мање довољно и неколико минута.

„Ја лично нисам препознао тај његов таленат, док једног дана , када је имао рецимо 10 година, нисам дошао са посла и видео једну скулптуру – 'Отац носи своје малишане'. Е, од тад је почео тај његов рад и таленат, преданост, посвећеност. Не могу да опишем са којом жељом и вољом он то ради“, каже Зоранов отац, Жељко Спалевић.

Запослени у основној школи „Херој Радмила Шишковић“, са поносом истичу да су обезбедили једнаке услове и за оне које раде по измењеном плану и програму попут Зорана. Како би подржали његов таленат, често му обезбеде пластелин, а његови радови, налазе се и на школским изложбама.

„Прво је почео да прави скулптурице из цртаних филмова, затим је почео да гради ове монументалне форме, односно архитетонске склопове који се јако ретко виђају. Ово је заиста једна дивна колекција“, наглашава Јована Кривокућа, наставник ликовне културе.

„Он је радио сунчев систем планете. Он је радио земљу од пластелина. Он је радио по моделу изохипсе. Тако да, где год је могуће, он је користио у настави географије свој таленат. Ево, ту је и Јован Цвијић, наш највећи српски географ“,  наводи разредни старешина, Виолета Начковић.

Зоран једнако добро прави и фигурице од фондана, па су његови радови красили и рођенданске торте. Планови овог необичног и талентованог дечака су велики. Нескромно, али оправдано, да буде међу најбољим уметницима света.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво