Читај ми!

Бар у облику глобуса са Хитлерове јахте понуђен на продају

Необичан бар у облику глобуса са кога се некада служило пиће на репрезентативном броду нацистичког диктатора Адолфа Хитлера, посе 70 година проведених на фарми у Мериленду, стављен је на аукцијску продају и очекује се да буде откупљен за четврт милиона долара.

Необичан комад историје потиче са брода војне флоте нацистичке Немачке „Ависо Грил“ који је у међуратном периоду коришћен као државна јахта. Бар у облику глобуса израђен је од заварених челичних шипки које представљају упореднике и меридијане, а оставља утисак као да бармен лебди у ваздуху. Уз бар иде и пет месинганих барских столица на којима се још увек налазе оригиналне пресвлаке.

Како се наводи у каталогу продавца, "Alexander Historical Auctions", који је најавио продају за крај октобра, бар је спасен када је брод почетком педесетих растављен у Сједињеним Државама као старо гвожђе. Отац продавца бара био је пријатељ са власником отпада на коме је брод демонтиран и омогућио му је да купи овај необични комад.

Бар је пренет у сеоско подручје недалеко од Елктона, у држави Мериленд, и смештен у подрум породичне куће где се налазио скоро 70 година. Понуђач очекује да ће зарадити између 150.000 до 250.000 долара.

Иначе, брод „Грил“ је био лакооклопни ратни брод дуг 135 метара који је нацистичка Немачка изградила средином тридесетих година, а у почетку га је немачка морнарица користила за смештај највиших војних великодостојника и других државних званичника, укључујући и самог Хитлера. На пример, овим бродом је висока немачка војна делегација отпловила на крунисање британског краља Џорџа Шестог и краљице Елизабете 1937. године.

Током Другог светског рата брод је служио као минско-патролни брод, а после рата Британци су га преузели као део ратне одштете, затим разоружали и продали у приватне руке. Године 1948. јеврејски диверзанти су га потопили јер су веровали да ће нови власник, иначе Либанац, брод уступити националној морнарици. На крају, „Грил“ је превезен у Сједињене Државе и продат као отпад 1951. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво