Читај ми!

Стара воденица оживела сеоски туризам у Мајдану

Туристички објекти на планинама и у српским селима овог лета били су занимљиви домаћим гостима. Захваљујући воденици старој два века, Тодоровићи су успели да оживе сеоски туризам и у Мајдану на обронцима Рудника.

Између шуме и потока, окружено једино зеленилом и миром, једно парче рудничког раја привукло је Тодоровиће. Желели су да ту направе викенд кућу, а када су пронашли остатке објекта у коме се млело жито пре више од два века, знали су да ништа није случајно.

„Кад смо све то очистили, средили, видели смо да је ту воденица. Реновирали смо, уложили свој труд и рад да би то изгледало овако како данас изгледа. Остало нам je да вратимо да ради млин као што је некада радио, помоћу воде“, каже Слободан Тодоровић из Горњег Милановца.

Од урушеног млина сачували су део и доградили кућу за одмор. Уклопили старо и модерно и од прошле године нуде је туристима који уживају у несвакидашњем амбијенту и радо слушају предања крај речице у Мајдану.

„Мени је задовољство кад они задовољни напусте овај објекат, када су пуни утисака, препричавају својим пријатељима, родбини, па онда и они долазе – зашто само ми да уживамо кад постоји неко други ко може исто тако да доживи оно што ми свакодневно доживљавамо“, сматра Јована Тодоровић.

Право место у овом дворишту пронашле су и очуване брвнаре из рудничко-таковског краја, које употпуњују идилу и подсећају на стара времена.

„Имамо у плану да проширимо капацитете јер је потражња велика. Тако да се мало оријентишемо и  да традицију овог краја дочарамо људима који долазе из различитих делова Србије“, додаје Јована.

Шетњу до извора питке воде, рудничких падина или неку другу активност Тодоровићи радо предложе гостима. Топло дочекују и оне који у пролазу очарани призором сврате на кратак одмор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара