Читај ми!

„Радар" и „Хоћу да знам" - нове емисије Радио Београда 2

Радио Београд 2, у петак 2. октобра, као новост у својој јесењој програмској шеми, почиње да емитује новe емисије међу којима је и „Радар", у којој ће гости и слушаоци овог програма разговарати о актуелним темама из друштвеног и културног живота.

Да ли је социјализам био бољи, да ли уметници треба да се баве политиком, зашто не умемо да разговарамо, чији споменик недостаје у Београду, где је граница између културе и естраде... То су само неке од тема о којима ће се разговарати у емисији Радар

Уз госта у студију аутори очекују и активну сарадњу слушалаца на реализацији нове емисије.

Телефон 011 3229 653, у студију Радио Београда 2, биће отворен за њихова јављања. Радио Београд 2 има дугу традицију дебатних разговора и контакт програма.

Слушаоцима овог програма још су у сећању емисије Зелени мегахерц, Нико као ја, То је само рокенрол, које су биле примери иновативног и ангажованог радио новинарства. Емисија Радар, која ће, како се каже у њеном поднаслову, бити „мерач мишљења и ставова гостију и слушалаца", представљаће комбинацију та два радијска жанра, нека врста дебатног разговора, са контакт програмом.

Аутори емисије намеравају да у њену реализацију укључе и агенције за истраживање јавног мњења и упознају слушаоце са резултатима истраживања, која се односе на актуелне друштвене теме. Радар ће бити на програму Радио Београда 2 сваког петка од 12 - 12. 55.
Уредник и водитељ емисије биће Милена Божовић Манић.

Осим ове емисије, Радио Београд 2 у оквиру своје јесење програмске шеме покреће и нову емисију Хоћу да знам, посвећену популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра, доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. 

Емисија Хоћу да знам откриваће како изгледа процес истраживачког рада и делити са слушаоцима узбудљиве приче о доласку до нових открића.

Посветиће пажњу улози науке у свакодневном животу - од сензора и паметних уређаја у становима, преко молекуларне гастрономије до прилагођавања на климатске промене. Слушаоци ће моћи да сазнају када ћемо имати прилику да конзумирамо лабораторијски узгојено месо, када ће први туристи одлетети на Марс и да ли постоје алтернативе конвенционалном рударењу.

Емисија ће, на приступачан и занимљив начин, представљати и резултате актуелних научних истраживања. Како да разумемо климатске промене и како да ублажимо њихове негативне последице? Да ли лекове којима је истекао рок употребе треба бацити или могу да се користе још извесно време? Да ли смо зависни од технологија и мобилних телефона и како да се сачувамо од негативних технолошких утицаја на савременог човека? Шта нам је као завештање оставио Жил Верн? Како је српски језик добијао нове речи у неким новим значењима - то су само нека од питања на која ће слушаоци моћи да добију одговоре у овој емисији.

Слушаоци Радио Београда 2 имаће прилику и сами да поставе питања из било које области популарне науке, посредством мејл адресе: hocudaznam@rts.rs или профила Радио Београда 2 на Твитеру, Фејсбуку или Инстаграму

Аутор емисије Хоћу да знам биће Томица Мишљеновић, асистент Биолошког факултета Универзитета у Београду, дугогодишњи сарадник Истраживачке станице Петница, у којој је руководио семинаром биологије, као и интердисциплинарним програмима.

Иако еколог по образовању, Мишљеновић пасионирано прати истраживања у широком спектру научних области, а кроз учешће у трибинама и дискусијама покушава да бројне сложене научне феномене приближи широј јавности.

Учествовао је у организацији већег броја међународних научних скупова, а две године био је представник европских студената у Управном одбору Друштва за токсикологију и хемију животне средине SETAC са седиштем у Бриселу.

Осим ове две нове емисије Радио Београд 2 ове јесени, поводом 250 година од рођења Лудвига Ван Бетовена, у Галерији РТС једном месечно приређује циклус концерата Бетовен у Галерији, уз директан пренос на овом програму.

У првом концерту из овог циклуса, уз неопходне епидемиолошке мере, 29. септембра у галерији РТС наступиће Саша Мирковић и ансамбл „Метаморфозис". 

У октобру, новембру и децембру одабрана Бетовенова дела, уз директан пренос на Радио Београду 2, свираће виолончелисткиња Сандра Белић, пијанисткиња Љиљана Вукеља и флаутиста Љубиша Јовановић са пријатељима.

У октобру почиње и четврти циклус програма Поезија уживо!, кoји Радио Београд 2 организује већ неколико година у сали Коларчеве задужбине у Београду и у Народном позоришту у Нишу.

У овом већ култном програму наши најчувенији песници једном месечно говоре своје стихове, уз директан пренос на Радио Београду 2. У прва три месеца овогодишњег циклуса Поезија уживо! своје вечери ће имати Перо Зубац, Братислав Милановић и Енес Халиловић, песници чије вечери су одложене протеклог пролећа због пандемије коронавируса.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво