Читај ми!

Љубитељи кнедли, први пут прославите њихов дан

Уторак, 8. септембар 2020. године остаће забележен као дан када је први пут обележен Светски дан кнедли. Иницијативу за увођење Дана кнедли, која је пре скоро месец дана покренута из Србије, подржали су љубитељи овог традиционалног јела из чак 41 земље широм света.

Изрека каже: „Ко чека, тај дочека!". Кнедле смо обожавали док смо били деца, обожавамо их и данас, обожавао их је цар Фердинанд и обожавао их је и Никола Тесла.

Данас милиони људи уживају у њима, а оне су ретко јело са традицијом од преко 2.000 година које до данас није имало свој светски дан.

Љубитељи кнедли из Београда покренули су иницијативу да се у свету успостави Светски дан кнедли, а кроз петицију која је отворена на Инстаграму и Фејсбуку.

За само 10 дана, преко 1.700 коментара подршке из чак 41 земље широм планете подржало је ову идеју.

Тако кнедле, као једно од јела са најдужом традицијом на свету, 8. септембра 2020. године први пут стају раме уз раме са свим јелима и напицима који су своје дане уписали у светске календаре.

Циљ Светског дана кнедли је да очува ове јестиве лоптице у њиховом традиционалном облику са шљивама, али и да мотивише све оне који се баве кнедлама да наставе да их развијају и унапређују.

У жељи да ову традицију пренесу на нове генерације, „Фердинанд кнедле“ ће овог 8. септембра свој деци која посете ову продавницу кнедли поклањати кнедле са шљивама.

На њима су одрасле стотине генерација у Србији, Хрватској, Аустрији, Немачкој, Чешкој, Словачкој, Пољској, Мађарској и осталим европским земљама.

Данас милиони људи из поменутих земаља живе у скоро свакој држави на свету, а то је више него добра основа да се Светски дан кнедли може прослављати на свим континентима.

Зашто баш 8. септембар 

Три симболике се налазе у овом датуму. Најпре, крај августа је време када шљиве сазревају па се септембар генерално може сматрати месецом кнедли.

Затим, све је лепше у пару. Две кнедле једна до друге имају облик броја 8.

И на крају, када се број 8 постави у хоризонтални положај добијамо знак за бесконачност. Кнедле су се одржале у свом изворном облику преко 2.000 година, а то је добар показатељ да ова традиција може да траје бесконачно дуго.

Како прославити Светски дан кнедли

Један од најбољих начина јесте присетити се лепих тренутака из детињства припремајући их по рецепту мама или бака код куће.

Једноставнији начин, али свакако подједнако добар јесте да кнедле набавите у специјализованој продавници кнедли или у оближњој продавници где их можете пронаћи у смрзнутом облику.

Када имате спремне кнедле, окупите породицу или пријатеље и заједно уживајте уз кнедле.

На крају, поделите фотографију кнедли на друштвеним мрежама уз напомену да славите њихов дан користећи одговарајуће хаштагове #светскиданкнедли или #worldknodelday.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво