Када кажете шљива, да ли прво помислите на кнедле

Кнедле са шљивама су у ово доба године омиљена посластица коју ћете срести у немачкој, аустријској, мађарској, чешкој, словачкој, румунској и кухињи свих земаља бивше Југославије. Праве се од теста од куваног кромпира и брашна, у средину се ставља шљива, а може и кајсија. Скуване се уваљају у презле пржене на путеру и служе посуте шећером и циметом.

Реч кнедл (Knödel) је немачка и потиче од латинске речи nodus („чвор“). У Мађарској их називају гомбоц или кнедли; у Словенији кнедл(ј)и или цмоки; у Чешкој кнедлики; у Словачкој, кнедле; у Луксембургу, книдел; у Хрватској округлице или кнедле; Босни, Пољској и Србији, кнедле, мада у Војводини и гомбоце; у Буковини, цнигле; у Италији, канедерли и Француској, кунел. У неким регионима Сједињених Држава када кажете „клаб“, мислите на кромпирове кнедле. И Швеђани и Норвежани праве кнедле, али са месом, као и у Канади.

Неки извори тврде да су се у антици и средњем веку под кнедлама подразумевале пржене лоптице млевеног меса које су се додавале у салату. Тек од 17. века почињу да се праве куглице од брашна, али су првобитно печене и сматране за пециво. Почетком 19. века више нису биле прилог који иде уз месо, већ су постале главно јело. Постепено, настајале су разне варијанте, а коришћен је и пиринач и различити надеви.

Постоји легенда да је цар Фердинанд остао упамћен по изреци „Ја сам цар, хоћу кнедле!". Наводно, није га занимало које је доба године, већ је морао да добије кнедле кад год пожели, иначе је отпуштао куваре.

Како се кнедла ширила из централноевропске гастрономије на све регионе тешко се може пратити, а ауторско право покушавају да присвоје и у Аустрији, Баварској, Мађарској и Чешкој. Међутим, чињеница је да у облику у коме их данас познајемо, не постоје тако дуго.

Данас се кнедле могу наћи са много различитих укуса. Дошло је и до промене у њиховој величини. Поред традиционалних кнедли са шљивама или кајсијама, данас се праве и са чоколадним кремом, малинама, кокосом, наранџом, вишњом....

Рецепти за кнедле се преносе из генерације у генерацију, али су готово сви сагласни у једној ствари – најбољи кромпир за кнедле је онај стари. Неки их једу с павлаком и шећером, други су љубитељи цимета и ванил шећера. Неке домаћице ће смесу бареног кромпира и брашна замесити с маргарином, уљем или свињском машћу, а друге се залажу искључиво за путер.

Ових дана из Србије је покренута иницијатива да ово традиционално јело добије свој дан са циљем да се очува и слави ова традиционална посластица. То би требало да буде дан када ћемо рећи хвала свим нашим прецима који су преносили рецепт с колена на колено и омогућили нам да данас с поносом можемо да кажемо да имамо традицију, наводе покретачи иницијативе.

Предложено је да Светски дан кнедли буде 8. септембар, јер је крај августа и почетак септембра време када шљиве сазревају и када су се кнедле највише јеле. Осам савршено одговара изгледу две кнедле на тањију, а такође, број осам представља непрекидан ток, односно бесконачност, јер посластица која тако дуго траје има потенцијал да траје бесконачно дуго.

Уколико желите да дате свој допринос и подржите ову иницијативу, гласање траје до 28. августа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара