Мењајте филтере за кабину, завлачи се коронавирус и прљавштина

Преко вентилације најчешће долази до заразе коронавирусом у таксијима и службеним аутомобилима, показују најновија америчка истраживања. Највећи проблем је филтер за кабину, тачније клима-уређај где се задржава све што се у ваздуху може покупити. Савет возачима је да се након најмање два месеца коришћења климе у возилима промени филтер, чиме ће се опасност од заразе далеко смањити. Он није тако скуп, од 2.000 до 3.000 динара.

Свашта можете наћи у својим филтерима, показују подаци из Милвокија. Филтер стар само шест месеци, како кажу стручњаци, легло је бактерија, а ако још прими воду одлично је место да се у њега насели корона.

„Власници возила често занемарују овај део аутомобила, а он је јефтин за замену и веома битан за здравље. На тржиште стижу и нови модели који могу коронавирус да елиминишу до 80 одсто. Тек крајем августа очекујемо филтер са никл калдијумом који даје 100 одстотну заштиту“, објашњава Џон Смит из Института Милвоки.

Ако већ желите да нешто промените на свом аутомобилу, то сигурно у време великих врућина нека буде филтер за ваздух у кабини јер баш он може не само да пренесе коронавирус већ и друге вирусе и бактерије јер постаје прљав, крт и порозан.

„Замена траје неколико минута и нема ту пуно филозофије. Једноставно, бићете изненађени шта ћете све наћи у вашем филтеру – од инсеката до читавих делова лишћа и дрвета“, упозорио је Смит.

Филтере за кабину имају скоро све продавнице резервних делова, али не треба баш куповати оне најјефтиније.

Немојте слушати мајсторе да је довољно да се они само ваздухом издувају „и биће кô нови“. Мало улагање у здравље увек се исплати.

број коментара 0 Пошаљи коментар