У Аја Софији живи већ 16 година

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган издао је декрет којим је наложио да се Аја Софија из музеја који је била, поново врати да буде џамија. Та је одлука била контроверзна, позивајући се на осуду Унеска, Светског већа цркава и многих међународних лидера. Али без обзира на ток догађаја, једна мачка ће Аја Софију увек назвати својим домом.

Импозантна грађевина у Истанбулу, Аја Софија саграђена је 537.године  и била је грчка православна базилика, католичка катедрала и османсак царска џамија. Ове године је поново постала џамија. Гли је европска краткодлака мачка краљевског става већ 16 година живи у зидинама старим стотине година, а омиљена је туристима који посећују Аја Софију.

Мачка Гли има и свој Инстаграм профил који води Умут Баћећ, која је била туристички водич у Аја Софији док је била музеј.

„Видела сам више од 20 држава и толико лепих градова, али дубоко у себи верујем да је Истанбул краљ свих градова, а Аја Софија његова круна", рекла је Умут.

Истанбул је препознатљив град по својим мачкама луталицама, а о њима су снимани и документарни филмови.

 „Било је нормално видети мачке и около и у Аја Софији, али је у мачка Гли било нешто посебно. Начин на који позира, начин на који хода, начин на који се Гли понаша потпуно је другачији од осталих мачака, па и њене сестре Кизим", истакла је Умут.

Такође нашпомиње да је њено име савршено описује, јер Гли значи "сједињење љубави". Гли воли да позира пред камерама, а када би у Аја Софији била гужва и бука, она би се сакрила у неком од ћошкова здања.

„Током зиме седи испред пројектора и греје се", истакла је Умут.

Не постоје планови за пресељење мачке Гли, јер је особље Аја Софије њена породица.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво