Халштат, градић као из бајке желео је да се ослободи туриста, али сада му недостају

До пре само неколико месеци становници живописног аустријског градића Халштата расправљали су о томе како да смање број туриста који опседају његове уске улице, стешњене између планина и блиставог језера, но новонастала ситуација их је приморала да размисле о томе.

Становници Халштата су током пандемије имали прилику да разумеју изреку – Пази шта желиш, можда ти се и оствари. До скора је главна брига мештана била да ће им се градић претворити у тематски парк на отовореном и да ће постати још један симбол прекомерног туризма, али је новонастала ситуација донела нове изазове.

Са милион посетилаца годишње на 750 становника, градић је по броју туриста по глави становника био у рангу Венеције и Барселоне. На пример, на Инстаграму се може наћи више од 600.000 фотографија Халштата.

Зашто је Халштат тако популаран?

Неки од разлога су очигледни. Халштат и околна област награђени су 1997. године због својих величанствених пејсажа и очувања древне традиције ископавања соли. Рудник соли у Халштату – један од најстаријих на свету – од јануара до 15. марта ове године посетило је 19.700 посетилаца који су желели да сазнају нешто о овим 7.000 година старим тунелима соли и уживају у очаравајућем погледу на слано језеро.

Постоји и један необичан разлог зашто у ово место хрли толико туриста. Неколико епизода популарне јужнокорејске сапунице, Пролећни валцер, снимљене су 2006. године баш у Халштату и околини и постали привлачни милионима туриста из Азије.

И кинески туристи радо долазе овде, делом захваљујући томе што је кинеска рударска компанија „Минметалс“, крајем 2012. године направила реплику Халштата у природној величини у кинеској провинцији Гуангдонг. Од тада Кинези преваљују хиљаде километара како би искусили праву ствар. Изградња реплике је наводно коштала више од 800 милиона евра.

Путници такође долазе у Халштат и захваљујући изузетно популарном анимираном филму Фрозен. Многи верују да је ово место у ствари фантастична земља краљевства Арендел. Међутим, како тврди извршни директор туристичке организације, Грегор Груцки, то су само гласине. Права инспирација за краљевство у којем живи главна јунакиња филма Фрозен се налази на неколико локација у Норвешкој. 

Како наћи оптималну средину

Иако доноси очигледне финансијске користи, овај ниво туризма има и своје лоше стране. Мештани су се жалили што им се туристи ненајављено шеткају по баштама, а на дронове су посебно били кивни, па је њихова употреба на крају забрањена. У јануару су власти предузеле неке кораке и ограничиле број туристичких аутобуса који у једном дану могу доћи у град на 50.

Али, иако су недавна ограничења путовања због Ковида 19 пружила локалним становницима заслужени одмор, многима почињу да недостају посетиоци. Откако је Аустрија ублажила мере у мају, на градском паркингу је заузето тек понеко место и то су углавном Аустријанци и понеки посетилац из суседних земаља.

„Ово нас подсећа на нека стара времена, и волели бисмо да тако и остане“, тврди један мештанин. Слично као он размишља и градоначелник Александер Шојц, који сматра да је време да у погледу туристичке понуде направе прелаз од квантитета на квалитет.

Чињеница је да је велика популарност помогла да Халштат избегне депопулацију која погађа многе друге сеоске средине, захваљујући радним местима и приходима од туризма. Но, као и многе друге популарне туристичке дестинације, становници Халштата ће морати да осмисле нову стратегију пословања. 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво