„Ко ј**е Бориса“ – лондонска полиција тражила од жене да скине увредљиву мајицу

Жену на улицама Лондона зауставила је полиција због поруке исписане на њеној мајици „Ко ј**е Бориса“, јасно алудирајући на британског премијера Бориса Џонсона.

Одмах након заустављања од стране полиције, жена је почела да снима разговор телефоном, а полицајац је почео да јој објашњава да ношењем мајице крши закон.

„Мислите да је противзаконито да носим ову мајицу. На основу ког закона?“, питала је жена полицајце.

Један од њих одговорио јој је да се чланом 5 Закона о јавном реду и миру сматра да је увредљиво користити претеће речи или понашање или показивати било какав претећи натпис или знак уколико се у близини налази особа која ће вероватно бити узнемирена или увређена.

„Зашто би ово узнемирило било кога“, упитала је жена, на шта су јој полицајци одговорили: „Друге људе. Некима ће та порука бити увредљива.“

„Ово је заправо кршење мог права да носим шта год желим“, истакла је жена. 

Иако се снимање ту прекида, на снимку на Јутјубу се наводи да је након тога жена морала да закопча рајсфершлус, јер је полицајац имплицирао да ће у противном бити ухапшена.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(понедељак, 08. јун 2020, 18:26) - Vaske [нерегистровани]

Ma znam ja kojek Borisa...

...ona misli... Jelcina garant! Sigurno sto je nas pustio 99te da visimo! :P

(понедељак, 08. јун 2020, 09:53) - anonymous [нерегистровани]

Šarena laža

Tako je prije par godina u Amterdamu jedna podigla karton sa tekstom "Ja nisam podanik" (Ik ben geen onderdaan) i brze-bolje je uklonjena iz narandjaste mase i 2 sata zadrzana. Poslije su se svi "zgrazali" i redom izvinjavali jer tako nesto jednostavno ne moze u nasoj "demokratiji". Samo jos jedna lekcija iz demokratskih sloboda.

(недеља, 07. јун 2020, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

Alo društvo!!!

Pa na majici nigde ne piše kog Borisa treba ... kako da kažem ... shvatate valjda.
Ne znam zašto su svi pomislili odmah na gospodina Džonsona???
I sad recimo ja nosim majicu sa likom, t.j. slikom gole ženske zadnjice i policija me uhapsi jer smatra da javno prikazujem golu zadnjicu neke značajne gospođe ... recimo u EU.
Pa ovo je baš kao u Srednjem Veku ... van pameti.

(недеља, 07. јун 2020, 01:31) - ,," [нерегистровани]

Можда је Кид(рич)?

Прво, по чему је сношај увредљива ствар? (мада се у поменутом смислу више ишло ка значењу силовања, што опет, све зависи од учесника, не значи да би одмах било протумачено као увредљиво и угрожавајуће. Није означено презиме, тако да ко ће га знати... )

А друго, некога можда више вређа њена фризура или његов нос?

Или, није ли неко ко се узнемири и крене да угрожава друге на основу нечијег изгледа, начина одевања за душевне болнице?

Колико је гадости (оних са којима су неки рођени, или оних које су сами себи наденули) које сваког дана сви ми видимо и не направимо неко угрожавање, него свесно одлучимо да усресредимо мисли да нешто друго?!Слобода за све, и о свему, докле год нема напада на нечије тело.Они који чувају ред и јесу ту да упуте и затворе оне који не могу да управљају собом.

Ова ни мало није била без управе над собом и није насртала на икога. Он је покушао да наметне своје тумачење током ког се поприлично погубио.

(недеља, 07. јун 2020, 00:52) - bata [нерегистровани]

opet ja

dali bi joj nešto rekli da je na majici pisalo neko drugo ime ?....sumnjam.

(субота, 06. јун 2020, 21:51) - anonymous [нерегистровани]

demokratija

nije da svojim pravom ugrozavas tudje pravo , ova zena je vise nego bezobrazna .

(субота, 06. јун 2020, 21:04) - Djuradj [нерегистровани]

@Kako smo bili naivni

Sta ti podrazumevas pod slobodnim izrazavanjem? U slobodno izrazavanje ne spada vredjanje bilo koga,uvrede se u pravno regulisanim drzavama kaznjavaju.U demokaratskom slobodnom izrazavanjavanju, ne postoje reci koje vredjaju,demokrtska Srbija je daleko od ne vredjajuceg recnika.

(субота, 06. јун 2020, 20:09) - anonymous [нерегистровани]

Hm...

Mogla je da zavrne majicu na gore.

(субота, 06. јун 2020, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

isti djavo

ok ajde sada da obucete majicu sa natpisom tipa mrzim crnce ili mrzim homoseksualce , po demokratskim principima mozete da kazete to je moje pravo ali zakonski mogu da vas gone prekrsajno cak i krivicno za izazivanje rasne mrznje i uznemiravanja javnosti.

(субота, 06. јун 2020, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

@Kako smo bili naivni.

Neki su i dalje ostali naivni ,cim veruju u tu utopiju od marsalovog "socijalizma",jer nije niko to nama oduzeo ,nego se sam urusio u vestackoj ekonomiji i laznom bratstvu i jedinstvu.