Провозајте се фијакером Нишком тврђавом у 21. и 19. веку

Свако ко дође у Ниш, неизоставно ће посетити и Нишку тврђаву која је кључни део приче и о историји и о култури града. Тврђава је место одржавања фестивала, концерата, спортских дешавања. Место дружења и окупљања, али и место за проналажење мира од градске вреве. Однедавно, тврђавом се може провозати и фијакером.

Ниш је један од ретких градова у свету са импозантном тврђавом у најужем центру чије се тежиште није померало током два миленијума. Старе, чврсте, високе зидине и капије Нишке тврђаве, убрајају се међу најлепше и најбоље очуване на средњем Балкану. Рушена и обнављана више пута, да би јој коначан изглед дале Османлије 1730. године. Однедавно посетиоци имају могућност да се бесплатно провозају фијакером и уколико желе оставе добровољни прилог за сигурну кућу.

„Они који се провозају фијакером моћи ће да виде слојеве настајања нишке Тврђаве – римски слој, с краја 3. и почетка 4. века. Могу да виде зидове средњовековне тврђаве, с обзиром да је Ниш био највећи град државе Немањића и на крају бедеме турске тврђаве из 18. века“, наводи Марко Ђорђевић из ТО Ниша.

На фијакерској рути посетиоци ће видети римске грађевине са сводовима. Џамију Баји бега који је био један од јунака турске серије Сулејман Величанствени, турску ковачницу, барутане, турски арсенал и многе друге грађевине.

Осим вожње фијакером, сада се може кренути и на троминутну виртуелну шетњу фијакером тврђавом из 19. века.

„У овој шетњи се могу видети све грађевине из периода турске владавине – харем, Пашин конак, џамије, турско купатило. Аутор апликације је атмосферу ове виртуелне шетње обогатио и људима, тако да је угођај толико аутентичан, као да сте се вратили век и по у прошлост“, додаје Ђорђевић.

На Тврђави ће ускоро бити отворен и виртуелни Музеј.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво