Како изгледа бункер испод Беле куће у који је председник синоћ пребачен

Припадници тајне службе одвели су јуче Доналда Трампа у председнички бункер испод Беле куће, који је првобитно направљен за време Френклина Рузвелта 40-их година, а последњи пут коришћен током терористичких напада у којима је срушен Светски трговински центар.

Њујорк тајмс је први известио о скривању америчког председника у бункер – потез који је уследио након гашења светала у Белој кући док су у близини беснели протести који се већ данима одвијају широм САД због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда.

Бункер Беле куће, званичног назива Председнички оперативни центар за хитне случајеве, направљен је почетком 40-их година током Другог светског рата за време трећег мандата Френклина Делана Рузвелта.

Хари Труман, који је на председничкој функцији наследио Рузвелта, преуредио је 1948. године Белу кућу, а успут и проширио и ојачао подземни бункер тако да буде у стању да поднесе нуклеарни удар.

Иако не постоје фотографије Трампа у бункеру, постоје старије фотографије из времена када је последњи пут званично коришћен – 11. септембра након рушења Кула близнакиња у Њујорку, када је председничка администрација Џорџа Буша млађег руководила државом током терористичких напада.

Фотогафије највиших чиновника САД из 2001. године објавио је 2015. године Национални архив САД, па се из њих може добити барем делимичан увид о изгледу бункера.

Челична херметичка врата, подземни ходници, командни центар

Бункер је налази испод источног крила Беле куће, али су његова тачна позиција и дубина на којој се налази тајне.

Приступ Председничком оперативном центру за хитне случајеве је могућ степеницама и лифтом, који се налази иза неколико тешких сефовских врата са биометријским контролним системом.

Иако врло мало званичних информација је обелодањено о тајној тунелској мрежи испод Беле куће и бункеру, бивша прва дама Лора Буш открила је у својим мемоарима из 2010. године неке детаље о томе шта је искусила када је заједно са својим супругом спроведена у бункер 2001. године.

„У бункер смо ушли кроз пар великих челичних врата која су се затворила уз гласан звук испуштања ваздуха, што је значило да је просторија херметички затворена“, написала је Лора Буш.

Како навела, док су је водили до бункера видела је мрежу незавршених подземних ходника испод Беле куће.

Бивша прва дана се такође присетила и старих подних плочица, цеви на плафонима, али и механичке и електронске опреме у подземном командном центру.

Још један бункер?

Постоје спекулације, међутим, да је дошло до бројних промена између 2010. и 2012. године када је 375 милиона долара потрошено на унапређивање нечега у или испод Беле куће.

Књига The Trump White House: Changing the Rules of the Game, објављена почетком године, наводи да постоји још један бункер испод северног травњака, преноси Вашингтон егзаминер.

„Најмање пет спратова испод земље, бункер је завршен пред крај Обаминог председниковања, а у њега може да стане сво људство западног крила на неограничени рок у случају напада оружјем за масовно уништење“, наводи аутор књиге Роналд Кеслер.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво