Зашто бебе воле да их имитирамо

Игре имитација коју често играмо са бебама су нам уобичајене. То је и једноставан начин да се родитељи забаве са својом децом. Нова истраживања показују да бебе, не само што схватају да их имитирају одрасли, већ и да да уживају и у томе.

За потребе студије у којој је истраживано како бебе реагују када их одрасли имитирају, научница Габријела Алина Савчич са Универзитета Лунд у Шведској, играла са са бебама узраста од шест месеци на четири различита начина. Она је, или опонашала све што су бебе радиле, и то "као у огледалу", затим их је опонашала, али је бебама то изгледало као да се виде у обрнутом огледалу, потом их је имитирала задржавајући безличан израз лица, и на крају реаговала различито у односу на бебино понашање. 

Студија је показала да су се бебе дуже смешиле и задржавале већу пажњу онда када их друга особа потпуно опонаша.

"Имитација одојчади на њих делује као ефикасан начин да им се привуче интересовање и да се одрасли повежу са њима. Мајке су биле прилично изненађене када виде како се њихова деца радосно укључују у имитацијске игрице са другим одраслим особама", рекла је Савчич.

Док су се бебе играле са Габријелом, уочено је и да су радознало очекивале када ће уследити следећа имитација.

"Ово је било прилично занимљиво запажање. Показало су да су бебе и те како свесне да их неко имитира, јер су у том процесу активне, свесне су и властитог понашања и понашања другог", испричала је Габријела.

Резултати истраживања су објављени у часопису Plos one. За истраживање су користили информације од 16 беба. 

Бебе су тестиране у својим домовима, седећи у мајчином крилу. Габријела је улазила у просторију уз осмех, успостављајући контакт очима и дозивајући бебино име. Свака од четири фазе тестирања трајала је око два минута.

Откривено је да су све бебе показале знаке да су схватиле да их неко опонаша. То су дале до знања тако што су се осмехивале и посветиле већу пажњу особи која их имитира.

Научници су иначе често разматрали идеју о томе колико је имитација кључна игра за бебе у учењу о томе како да поступају са другима, али нема много истраживања које би поткрепиле ту теорију.

"Тиме што смо показали да деца старости од само шест месеци препознају када су опонашане,  и да имитација има позитиван утицај на интеракцију, ми почињемо да попуњавамо тај јаз", рекла је Савчич и додала да су за детаљније закључке неопходна даља истраживања.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. мај 2020, 20:30) - anonymous [нерегистровани]

Čudno

Beba imitira druge a ne mi bebu.

(четвртак, 28. мај 2020, 19:33) - anonymous [нерегистровани]

Ovo bi trebalo da procitaju mnogi ocevi i majke

Savetujem svim onima koji imaju bebe da se sto vise druze sa njima. Nazalost, stalno srecem one koji guraju kolica, drze mobilne, bebe drze mobilne i nema medjusobne komunikacije. Ja sam sa svojim detetom dok je u kolicima u autobusu na primer, uvek pricala i salila se, i uvek nam je bilo zanimljivo i cak ne primetimo kad stignemo tamo gde smo krenuli.

(четвртак, 28. мај 2020, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

Verovatno

sto i bebe vole da imitiraju i tako se nauce mnogim stvarima.