Свако зло има своје добро – најпознатији пешачки прелаз, на Еби роуду коначно у новом руху

Једна од најпознатијих улица на свету, Еби роуд, и пешачки прелаз овековечен на истоименом албуму „Битлса“, неочекивано је, захваљујући празним lондонским улицама, добила прилику за генерално сређивање.

Албум Еби роуд, последњи је који су „Битлси“ на окупу снимили, иако је Let it be објављен после њега, због превеликих трошкова и журбе да се што пре заврши,  омот је добио тако што су чланови „ливерпулске четворке“ изашли испред студија и направили неколико фотографија на пешачком прелазу.

Тако је ова лондонска улица постала позната и магнет који већ 50 година привлачи туристе. Улица је због епидемије коронавируса остала не само без туриста, већ и локалног становништва, што је комуналним службама пружило идеалну прилику да чувени пешачки прелаз освеже новим слојем боје.

Иначе, овај пешачки прелаз у улици Еби роуд је 2010. године у Великој Британији добио статус заштићеног културног добра и тако ушао у ранг са познатим грађевинама и споменицима.

„Овај лондонски пешачки прелаз није ни дворац ни катедрала, али је захваљујући 'Битлсима' и њиховој фотографији снимљеној једног августовској јутра 1969. године, добио подједнако велику важност као било који други културно-историјски споменик из наше баштине“, навео је Џон Пенроуз, тадашњи министар за туризам и баштину, обраћајући се новинарима пре десет година.

Еби роуд – улица, али и истоимени студио у којем је албум „Битлса“ снимљен, налазе се ла листи споменика друге категорије, заједно са градским зидинама из Бата, библиотеком Универзитета у Кембриџу и Галеријом Тејт. То значи, да било какве поправке или измене мора да одобри надлежна локална управа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво