Три дана брака и доста…

У суботу се венчали у среду развели, необична вест о краткотрајном браку младенаца из Требиња обишла је регион. Статистика у Србији не бележи овако кратко трајање брака. Најчешће се разводе парови са годину дана брачног стажа, а све више је оних који су одлучили да папире за развод поднесу после 25 година заједничког живота.

Три дана брачног стажа - толико су успели да сакупе младенци рекордери из Требиња. Kолико су чести бракови од неколико дана у Србији распитивали смо се у Републичком заводу за статистику.

„Овако кратко трајање брака ми не приказујемо, информација да је то само један брак упућује на чињеницу да то није појава, али у Србији се годишње разведе 400–440 бракова који су трајали краће од једне године“, каже Гордана Бјелобрк, начелница Одсека за демографију Републичког завода за статистику.

Да многи одлуче да ставе тачку на заједнички живот већ после годину потврђује нам и психотерапеут Љубица Богетић. Kаже да је и тада највећа вероватноћа за брачни бродолом.

„Најчешће буде када се роди прво дете, то је после тих годину дана када дете већ има годину дана. Aли нека кризна тачка брака јесте седам година, и то су два најчешћа разлога зашто ми неко дође. Све више су људи отворенији за разговор за разлику од раније када је било ко долази код психотерапеута, то значи да је луд“, истиче Љубица Богетић, психотерапеут.

Стручњаци последњих година примећују тенденцију пораста броја развода. Занимљиво је и да се не разводе само новопечени младенци већ све чешће то чине и они чији су бракови трајали дуже од 25 година.

„У Србији брак просечно траје 13,6 година пре него што се разведе, а 2000. је трајао 12 година у просеку. А оно што је занимљиво је да дуже трају бракови без деце него бракови са децом који се разводе. Kада говоримо о територији односно о региону, највећи број развода је у региону Војводине и у Београду, а најмањи број развода је у региону Шумадије и западне Србије“, указује Гордана Бјелобрк.

Kако је све мање парова који прославе златну свадбу, има ли савета како сачувати брак?

„Првенствено, треба имати реална очекивања и од брака и од те друге особе, и трудити се обострано да се сваки тренутак некако улепша, да се трудимо да будемо бољи пријатељи међусобно и да се више разумемо“, подвлачи психотерапеут Љубица Богетић.

Више разумевања, а мање осуђивања – могла би да буде чаробна формула за дуговечан брак. Али и лекција за све неудате и неожењене у Србији којих је, према последњим подацима у Србији, око милион.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво