„Тристаће“ је возила милиција, али су ипак били статусни симбол

Када се седамдесетих година прошлог века на нашим друмовима појавио „фијат 1300“ био је прави статусни сyмбол. Популарни „тристаћ“ је у то време био права атракција на нашим друмовима, а и готово пола века касније понеки се још нађе у саобраћају.

Пуне 43 године Зрењанинац Радован Молдован, или како га комшије зову Рача, дружи се са својим „тристаћем“. Када га је купио имала га је Милиција и ретки Зрењанинци. Рача је тада био главни у друштву. Како онда, тако и данас, само је разлика у годинама, један и други су старији за 43 године.

„Био је мај 76. године када сам га истерао из бившег Ремонта, нашег. И онда сам, пошто је сијалица за гориво сијала јако црвено, прво гориво сипао. И када сам све сабрао, коштао ме је пет и по хиљада. Дошао сам кући и од онда сам кренуо да се возим са њим, како по граду нашем, тако по нашој старој Југославији, али и по великом броју држава из Европе. Румунија, Мађарска, Бугарска, Италија, чак до Француске сам био са њим. У Грчкој сам био и фала богу, шта ми је драго, да ме никада није оставио. Ја сам га одржавао, чувао. Ја га волим“, искрен је Радован.

Иако је „тристаћ“ престао да се производи осамдесетих година, још увек могу да се набаве резервни делови, а што се тиче поправке, како Рача каже, сам га одржава у 95 одсто случајева.

„Око механике, и лекар, и медицинска сестра, све сам ја њему. А што се тиче лимарије, ту имам једног старог пријатеља, то је мој комшија, Миленко Берић, он је доктор за лимарију“, додаје поносни власник „тристаћа“.

Ако се вози брзо, објашњава Радован, његов „тристаћ“ онда троши много горива. Када је био нов, на отвореном путу је трошио око осам литара бензина, а сада троши око девет, али у граду уме да потроши и до 12, 13 литара, но тај проблем је решен тако што му је уграђен плин.

Рачин „љубимац“ је прешао око 350.000 километара и верује да ће га служити док год он буде могао да вози. Сматра да је за кола најважније да буду гаражирана. А ако у ове зимске дане има проблема са паљењем, то реши на прост начин. Подигне хаубу, узме чекић и удари у два три одређена места и „тристаћ“ пали, каже у шали, а можда и озбиљно, зрењанински Флојд.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(субота, 01. феб 2020, 23:41) - anonymous [нерегистровани]

Haos

Trosi ko moj 2.4 V6...LOL

(субота, 01. феб 2020, 21:18) - anonymous [нерегистровани]

Devet litara na 100km na otvorenom putu, motor od 1,3 litra

Isto toliko novi Suzuki Grand Vitara, motor od 2,4 litra i tri puta veca snaga.
Zato ne treba voziti krseve. Lepo ih je imati u ispravnom stanju i provozati ih ponekada radi uzitka, ali ne i poveravati im zivot svoj i svoje porodice svaki dan. Tacno je da siromasan covek nema za bolje pa mora ovako, ali to ne znaci i da je tako dobro.

(субота, 01. феб 2020, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

ako ne znaš pitaj

Ako su sedamdesete godine 1961 onda ste u pravu:Zastava 1300 je počela da se prozvodi 1961 i valjda se to računa kao datum pojavljivanja, čak se i po sajmovima pojavljivala.Nemojte tako olako da se igrate sa godinama.To što je Radovan kupio1976 znači da se već približavala zalasku.

(субота, 01. феб 2020, 14:51) - cika Djole. [нерегистровани]

Bila je to limuzina.

Mozda ga je Radovane samo milicija u Zrenjaninu vozila ,u Beogradu su ga 70tih vozili uveliko taksisti ,preduzeca i naravno ja.

(субота, 01. феб 2020, 12:46) - anonymous [нерегистровани]

A, zaustaviti se na znak Stop? ;)

Majstore niste se zaustavili na znak Stop. U svakom slucaju pohvale za auto

(субота, 01. феб 2020, 11:35) - anonymous [нерегистровани]

Tristać !!!

To je jaka i izdržljiva mašina. U to vreme, bio je slučaj jednog gastarbajtera iz Italije, poteklom sa KosMeta, koji je došavši kući na odmor (ne saćam se koje je mesto bilo...???) upregnuo Tristaća i poorao plugom njivu. Više puta je bilo prikazivano na televiziji.
Ali mana mu je potrošnja. Mnogo troši! Jedne godine smo sa prijateljima putovali Tristaćem za Kupari (odmaralište kod Dubrovnika). Glavna stvar je bila da ne propustimo neku benzinsku pumpu, jer na svakoj je moralo da se dopuni rezervoar - puno troši. Ali u to vreme cena benzina je bila zanemarljiva stavka, nešto o čemu nismo ni razmišljali.