Деведесет година „Њујоркера“, хотела у ком је на данашњи дан преминуо Никола Тесла

Пре деведесет година отворен је хотел који ће тринаест година касније бити последња станица за једног од највећих научника свих времена – Николу Теслу.

Никола Тесла је преминуо на Божић седмог јануара 1943. године, у соби 3327 хотела „Њујоркер“.

Српски научник је последњих десет година свог живота провео у овом хотелу: док му је соба 3327 била спаваћа, у соби 3328 овог хотела је радио.

Тесла је новоизграђени „Њујоркер“ изабрао зато што је био близу његове лабораторије на углу 40. улице и Шесте авеније. Данас та локација носи име Угао Николе Тесле.

Хотел у арт деко стилу

Хотел „Њујоркер“, који се налази у Осмој авенији на Менхетну, грађен је у арт деко стилу, као и Емпајер стејт билдинг (1931). Има 1.083 собе.

Према првом пројекту из 1928. године, хотел је требало да има 38 спратова, а његова изградња да кошта осам милиона долара. Ипак, када је хотел годину дана касније изграђен, имао је 43 спрата.

Завршни рачун је износио 22,5 милиона долара, а „Њујоркер“ је много година био највећи хотел у Њујорку.

Званично је отворен 2. јануара 1930. године.

У књизи Њујорк 1930, Роберт А. М. Стерн наводи да се, поред плесних дворана, у хотелу налазило и десет салона за приватне вечере и пет ресторана у којима је радило 35 главних кувара. У хотелској берберници налазиле су се 42 столице и 20 маникириста.

Током четрдесетих и педесетих година ово је био један од најпопуларнијих хотела, у којем су боравили глумци, политичари, спортисти, па и мафијаши, писао је Њујорк обзервер.

У овом хотелу се Мухамед Али опорављао након меча са Џоом Фрејзером 1971. године.

Промене власника 

Како се мењала америчка економија, тако се мењао и живот „Њујоркера“, који је неколико пута мењао власника.

Хотели „Хилтон“ су га купили 1953. године за 12,5 милиона долара, али је три године касније откупљен од стране Хотела „Масаља“ за 20 милиона долара. 

Власник се поново променио 1959. године када га је откупио ивестициони синдикат „Њујорк тауерс лимитед“, који је затим банкротирао, па је „Њујоркер“ поново постао власништво Хотела „Хилтон“ 1967. године.

Након изградње модернијих хотела, „Њујоркер" више није био исплатив и затворен је 1972. године.

Унификациона црква Сједињених Држава откупила га је за 5,6 милиона долара. Црква је већи део зграде преуредила како би је користили њени чланови.

Реновирање зграде 

Унификациона црква је 1994. одлучила да део зграде поново претвори у хотел.

Реновирање зграде је трајало пет година и коштало 20 милиона долара, након чега се хотел прикључио ланцу „Рамада“, 2000. године.

И у наредним годинама је настављено са реновирањем, најпре је препознатљиви знак „Њујоркер“ замењен новим, са лед сијалицама, а 2007. се почело са новим радовима, а број соба је повећан са 178 на 912.

Пре шест година Њујоркер је постао део хотелског ланца "Виндхем". 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво