Најдужа стаза за санкање на свету

Најдужа стаза за санкање налази се у месту Брамберг Вилдкогел, на северозападу Аустрије. Дуга је нешто више од 14 километара. Просечна брзина којом могу да се возе санке је око 40 километара на сат, док на најбржој деоници могу да развију брзину и до 90 километара на сат.

Када данас гледају падине пуне хотела и гестхауса, мештани Брамберга не могу да верују да су за само седам година успели да направе право мало економско чудо. Све идеје се рађају из жеље за успехом. Код неких је магичан састојак и завист.

Дуго мештани Брамберг Вилдкогела нису више желели да гледају туристе који продужавају поред њих за Кицбил и Бишесхофен, две туристичке супердестинације које се налазе недалеко од њиховог малог топлог села.

Схватили су да снег воле и многи који не знају да скијају, а да они изнад комшијских села Брамберг и Нојкирхен имају планински врх од 2.100 метара и пастирске стазе које су зими ионако завејане дебелим слојем снега.

Спојили су два и два и свој план изнели једној од највећих аустријских банака са предлогом да заједно уложе у изградњу жичаре која би могла да од села које се бави узгојем стоке и прерадом дрва учини да постану туристичка дестинација.

Идејом да њихов планински центар буде оријентисан на санкање, а не скијање, ризиковали су.

Већ две године касније, њихов ризик је почео да се исплаћује: они који не знају да се скијају почели су да долазе у великом броју. Породице, велике групе пријатеља, школе... Место је експлодирало!

Менаџер Вилдкогел скијалишта, Рудолф Гостл, каже да су гости у највећем броју породице.

"Санкање је некад узбудљивије од скијања и овде уживају и деца и одрасли. Такође, за разлику од скијања где је опрема скупа, за санкање није, а задовољство је једнако или можда и веће", каже Гостл.

Има и стаза за скијање 

Осим санкашких, ту су и бројне стазе за скијање. Углавном благе, плаве и зелене. Запослено је више стотина људи, што у хотелима, што на жичари.

Чини се нестварним да пре само седам година туриста готово да није било. 

Петер Јуст, менаџер Вилдкогел ризорта, највећег хотела у месту каже да је идеја била да са изградњом гондоле изграде и нов стил туризма. "Породично оријентисан, где је све подређено њиховом миру и њима одговарајућим садржајима", додао је Јуст.

Село су раније напуштали млади у потрази за послом. Ишли су у Салцбург, Беч и суседну Немачку. Изградња жичаре потпуно је променила демографску слику Брамберга и околних села.

Петер Јуст, каже да су променом привредне гране, из сточарске у туристичку потпуно зауставили одлив људи: "Ми смо окренули точак назад. Не само да смо задржали мештане већ уместо да се затварају продавнице, да одлазе доктори, ми их сада доводимо више него што их је било."

Село ради и живи током свих сезона. Чак 40 одсто туриста долази лети где се уместо санкама спуштају посебним бициклима. 

Рудолф Гостл, менаџер скијалишта, каже да је зачуђујуће тај део сезоне веома популаран.

"И током тог дела сезоне жичара ради нон-стоп. И опет су нам најчешћи корисници породице са децом", каже Рудолф Гостл.

Најчешћи туристи, поред домаћих, су Холанђани, а најповољнији део сезоне је јануар.

Природног снега има углавном од децембра до марта.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво