Из Музеја у Дрездену украден накит непроцењиве вредности

Један од највећих европских историјских музеја „Зелени трезор“ (Grünes Gewölbe) у Дрездену опљачкан је у понедељак ујутру, а лопови су, како се претпоставља, однели најмање три комплета накита с почетка 18. века непроцењиве вредности.

Дрезденска полиција је у свом саопштењу навела да су лопови провалили у део Музеја у коме се поред експоната из колекције Августа Другог Снажног из 1733. године, налази и нови одељак у коме су изложена појединачне драгоцености.

Лопови су провалили у трезор и однели најмање три комплета накита с почетка 18. века, укључујући дијаманте и рубине, пренели су медијима запослени у Музеју.

На снимцима сигурносних камера се види дако су два мушкарца провалила решетке на прозору, саопштила је полиција. Аларм се огласио нешто пре пет сати по локалном времену, а полиција је стигла само пет минута касније, али су провалници успели да побегну.

Претпоставља се да су лопови подметнули пожар пре провале, како би изазвали прекид  електричне енергије, преноси таблоид Билт, што је надлежна компанија и потврдила, али је додала да се сада истражује да ли су та два догађаја повезана.

„Украдени су предмети непроцењиве културне вредности“, истакао је директор Музеја Дирк Синдрам на конференцији за медије.

Било би немогуће продати тако јединствене, препознатљиве предмете на слободном тржишту, додала је Марион Акерман, директорка музеја државе Саксонија.

На питање да ли накит може бити растављен или претопљен, Акерманова одговара да би било ужасно ако би се тако нешто догодило, јер њихова културна вредност надмашује било који материјални аспект.

Покрајински премијер Михаел Кретшмер се одмах огласио и напоменуо да штета није нанета само уметничкој колекцији већ свим Саксонцима.

„Благо које се налазило у ‘Зеленом трезору‘ у Резиденцијалној палати вековима су стицале генерације житеља Слободне државе Саксоније. Историја наше земље, наше државе, не може се разумети без овог трезора и уметничке колекције Државе Саксоније“, истакао је премијер.

Украдену колекцију накита наручио је у 18. веку Август Други Снажни, изабрани кнез Саксоније и каснији краљ Пољске, који је наручио овај накит како би се надметао са француским краљем Лујем Четрнаестим.

На срећу, један од најпозатијих драгоцености Музеја, 41-каратни дрезденски „Зелени дијамант“, у тренутку провале се налазио, као позајмица, у њујоршком Метрополитен музеју.

Палата у којој је смештен ‘Зелени трезор‘ била је тешко оштећена у савезничком бомбардовању Дрездена у Другом светском рату, али је као и остале, обновљена. У овој колекцији изложеној у десет посебно уређених салона, има око 3.000 примерака накита и других декоративних предмета од злата, драгог камења, слоноваче и других драгоцених материјала.

Када је после детаљне реконструкције поново отворен у септембру 2006. године, овај простор је постао једна од најпримамљивијих туристичких атракција Дрездена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво