Како да вам не одузму аутомобил након што га купите

Нажалост, чињеница да имате купопродајни уговор, потписан и оверен код нотара, не значи да је аутомобил аутоматски ваш. Далеко од тога…

То што сте платили порез на пренос апсолутних права (власништва) не значи ништа. Све док у полицији, на шалтеру, не завршите процедуру, нисте на чврстом тлу. Чак и тада, када имате саобраћајну дозволу на своје име, можете се наћи у ситуацији да вам аутомобил буде одузет.

Овакви случајеви нису реткост

У таквој ситуацији се нашао и Ненад Стошић који се бави продајом и откупом аутомобила, а који нам се обратио како би апеловао да упозоримо друге возаче на овај проблем.

„Купио сам ауди А6 од човека који је недуго након продаје отишао у иностранство. Када сам дошао у полицију да региструјем ауто на себе, сазнао сам да то не могу да урадим пошто претходни власник има дуг од 80.000 динара према ЈКП Инфостан, а наплату дуга су преузели извршитељи“, наводи Стошић.

С обзиром на то да није могао да контактира бившег власника, био је принуђен да плати дуг уместо њега како би могао да региструје аутомобил, па зато саветује друге да пре куповине обавезно провере и продавца и аутомобил.

Постоји начин да се у великој мери смањи ризик.

Кад извршитељи ставе забрану

Дате продавцу новац, оверите купопродајни уговор код нотара, платите порез на пренос власништва Пореској управи, а онда вам на шалтеру у полицијској станици кажу да тај ауто не можете да пренесете на себе зато што продавац има дуг, због којег су извршитељи блокирали продају.

Проблем је у томе што се пренос власништва обавља у полицији, а не код нотара оверавањем уговора или у Пореској управи плаћањем пореза на пренос апсолутних права.

Нотари не проверавају да ли је стављена било каква забрана на предмет продаје. Они проверавају само да ли се поклапају подаци о возилу у уговору и саобраћајној дозволи, и идентитет купца и продавца.

Пореска управа такође ништа не проверава – само наплаћује порез на пренос. Дакле, плаћање овог пореза не значи аутоматски и пренос власништва.

Зато треба да одете на сајт Агенције за привредне регистре и обавите претрагу судских забрана.

1. Проверавате власника – кликните на овај линк.

Обавезно поред имена и презимена унесите и ЈМБГ. Имајте у виду да систем није савршен и да су могуће грешке.

Саветујемо да прво проверите продавца, пошто постоји могућност да није уписана посебна забрана на аутомобил, него нека генерална.

2. Проверавате да ли возило има забрану отуђења - кликните на овај линк.

У падајућој листи треба изабрати прву опцију – „Покретна ствар која има регистрациони број“. Затим се појављују следеће опције за унос података као на слици испод:

Проверите за сваки случај на више начина, посебно по регистарском броју и по броју шасије (обавезно), као и комбинацијом података. Систем није савршен и могуће су грешке.

„Рупе“ ипак постоје

Проблем је у томе што потврду о плаћеном порезу на пренос не можете да добијете истог дана. Можда ћете је чекати веома, веома дуго (мада ситуација може драстично да се разликује од града до града).

А без потврде о плаћеном порезу на пренос апсолутних права не можете да пренесете возило на своје име у МУП-у.

Стога су из сајта Половни аутомобили Агенцији за привредне регистре упутили следеће питање:

„Да ли ја као купац аутомобила, уколико на дан када је потписан и код нотара оверен купопродајни уговор, тај аутомобил није био уписан у Регистар судских забрана, имам право да неометано пренесем апсолутна права над тим аутомобилом на себе, ако у периоду између потписивања уговора и завршетка процедуре преноса власништва дође до уписивања тог аутомобила у Регистар судских забрана?

Конкретније, шта ако ја проверим аутомобил, све буде у реду, оверим купопродајни уговор и исплатим новац продавцу, а затим након 10-ак дана на шалтеру у МУП-у када одем да пренесем власништво на себе сазнам да је након овере купопродајног уговора аутомобил уписан у Регистар и МУП одбије да пренесе власништво на мене као купца, тј. новог власника?“

Одговор који су добили гласи:

„Прописано је да свако има право да захтева извод о подацима из Регистра и извод којим се потврђује да Регистар не садржи податке о или забрани отуђења, односно оптерећења покретне ствари (нпр. возила).

Даље, прописано је да се нико од тренутка уписа не може позивати да није упознат са забраном отуђења, односно оптерећења покретне ствари, нити да му нису били познати подаци који су о њој уписани у Регистар.

Прописано је и да се претпоставља да је купац покретне ствари која је предмет забране отуђења, односно оптерећења која није уписана у Регистар савестан.

Дакле, савесност купца претпоставља се по закону.

Напомињемо да уколико неко оспорава савесност купца, мора то и да доказује пред судом, али да је то врло комплексно правно питање, при чему одговор на исто излази из оквира материје регистрације.“

Нажалост, из МУП-а на ово питање није одговорено.

Извршни поверилац (нпр. извршитељ) дужан је да без одлагања затражи упис у Регистар привремене мере забране отуђења и оптерећења возила.

Међутим, постоји могућност да у Регистру не пронађете аутомобил на који је стављена забрана, пошто је забрана стављена на целокупну имовину дужника, а што опет зависи од тога како суд дефинише меру забране.

Зато је веома важно да детаљно, па разним параметрима проверите и ауто и власника/продавца.

Такође, треба имати у виду да се база података Регистра судских забрана пуни поступно, сразмерно динамици подношења пријава, што опет оставља времена дужнику да прода ауто за који зна да ће ускоро добити забрану.

Притом купац не може провером у Регистру да види да је тај ауто споран. Купиће га, а проблеми ће уследити када покуша да га пренесе на своје име или касније.

Да вам банка не одузме ауто због туђег кредита

Завршите комплетну процедуру куповине, пренесете аутомобил на себе, па вам га након шест месеци одузму због тога што га је продавац дао као залогу (гаранцију) код узимања кредита. Овакав сценарио је могућ, пошто наши прописи не забрањују да се прода аутомобил који је заложен као средство обезбеђења кредита.

Дакле, када претходни власник, од којег сте купили аутомобил, престане да плаћа рате кредита, банка покреће поступак принудне наплате. Возило се вама одузима и предаје банци, а остаје само да тужите продавца.

Да би сте се заштитили од овакве ситуације, треба да одете на сајт Агенције за привредне регистре и обавите претрагу у делу Заложно право.

1. Проверавате власника.

Отвориће вам се прозор у који уписујете податке продавца. Имате разне опције за претрагу, а подразумева се да је најсигурније истовремено изабрати ЈМБГ, име и презиме.

2. Проверавате возило - кликните на овај линк.

У падајућем менију изаберете опцију „Покретна ствар која има регистрациони број“ и затим испод уписујете податке. Нипошто не прескачите број шасије (ВИН).

Могу ли да тужим продавца преваранта и добијем свој новац назад?

Можете да га тужите и највероватније ћете победити на суду.

Међутим, суђење може да траје веома дуго, а остаје и питање када ћете и да ли ћете уопште икада добити свој новац од особе која вас је због неплаћања дугова или рата кредита и довела у ову ситуацију.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(петак, 10. јан 2020, 17:06) - Advokat [нерегистровани]

Nebuloze

Auto, ako je kupljen pre stavljanja zabrane je vas. U tom slučaju ide prigovor 3 lica sudu i to je to. Pravo svojine na pokretnim stvarima se stiče predajom stvari a ne registraciji u Mup.

(уторак, 20. авг 2019, 08:42) - anonymous [нерегистровани]

Haos

Au covece, kakve mutljavine.
Iz ovoga se vidi da je bolje i ne kupovati automobil u Srbiji.

(петак, 16. авг 2019, 14:55) - Patriota [нерегистровани]

Drzava

Eh da je u ovoj nasoj Srbiji ovo jedini problem gde bi nam bio kraj...

(петак, 16. авг 2019, 14:42) - Patriota [нерегистровани]

Tacno!

Bravo za komentar! Daleko smo mi od normalne zemlje!

(четвртак, 15. авг 2019, 18:19) - anonymous [нерегистровани]

Overa

Auto može da ima zabranu prenosa i registracije koju izvrsitelj daje direktno policiji bez prijave APR-u. Međutim kupac može da traži od notara da mu on sastavi ugovor a ne samo da ga overi. Pošto u tom slučaju notar garantuje prenos, moraće on sve da proveri.

(четвртак, 15. авг 2019, 09:42) - anonymous [нерегистровани]

da je pravde

potpuno neverovatan clanak i hvala RTS na obavestenju. da znam da nista veliko ne kupujem od svojih sudrzavljana. Samo Glavobolja sa velikim "G". ono stomi nije jasno kako moze zalozena stvar (kola kuca i sl) da ne bude na javnom uvidu kod notara. Normalno je da se proverava, ali je nenormalno da od trenutka registrovane provere od strane mene kao kupca do trenutka overe i prenosa vlasnistva moze doci do situacije: "naknadno je upisano zalozno pravo". to je nemoguce makar u pravno uredjenoj zemlji. i prilikom dolaska obe stranke pred salter, strana prodavac u slucaju otkrivanja naknadnog upisa zaloga ide u zatvor zbog namerne prevare, bez sudjenja i bez prava zalbe. Novac se istog trenutka vraca strani kupcu po sili drzavnog zakona, a "neuspesni" prodavac odrađuje zatvorsku kaznu za pokusaj teske pronevere i unosi se u javno dostupan dosije kao potencijalno finansijski opasno lice, pa neka vidi svako kako i da li ce raditi s doticnim. i vuk sit i ovce na broju. ovako ostavljamo obicnog naivnog gradjanina na rastur i razgrabljivanje obucenim prevarantima i zivotnim propalicama. Drzava sluzi da uvede red i stvori proceduru ako iste nema. ako ovako stvari ostanu sledi nam samo razocarenje iseljavanje i propast. delovati pod hitno!

(среда, 14. авг 2019, 10:36) - anonymous [нерегистровани]

Криминални закони

Ко бре има времена да се бави оваквим будалаштинама, и ко је луд да трпи овакву неправду? Како је могуће да ова држава чини све могуће да загорча живот својим грађанима, и како то грађани допуштају? Чеми служе нотари, судови и полиција? Када треба грађанину нешто одушети сјате се као грабљивице, али када треба заштитити грађанина нема их нигде.

(среда, 14. авг 2019, 10:13) - Petar [нерегистровани]

nije u redu

Mislim da je pogrešno da ja kao kupac proveravam da li neko već ima bilo kakvo potraživanje prema prodavcu. Ja sam auto platio, overio ugovor i auto je moj. Taj koji je već imao neka potrživanja prema prodavcu je imao priliku da se naplati od njega i njegove pokretne imovine. To nije uradio, ja sam auto kupio i auto je moj. Oni neka ga sada jure i naplate se od njega na neki drugi način. Da treba proveriti vozilo, da nije pod nekom zabranom, to je OK. Kao kad kupuješ stan, proveriš da li je stan pod nekim teretom zabrane ili hipoteke i kraj.

(среда, 14. авг 2019, 08:56) - willi [нерегистровани]

banana drzava

ako drzava ne moze da iskontrolise nepostene gradjane sta ja imam sa tim. ako drzava zbog neplacenih racuna oduzme materijalnu vrednost nekom koji ima dugove kako moze da se izvrsi prenos imovine na drugo lice... znaci, neznaju sta rade pa otimaju od postenih.

(среда, 14. авг 2019, 08:30) - anonymous [нерегистровани]

Cemu notari ?

Ovo uputstvo je trebalo poslati notarima da oni provere, a ne kupac. Kupac nema uvek pristup internetu i mnogi neznaju kako koristiti digitalne usluge. Kao po obicaju, nista nije jednostavno ni lako u zemlji Srbiji