Шта смо све оставили на Месецу

На Месец је слетело укупно шест мисија из "Аполо" програма. Астронаути су покупили вредне узорке тла природног Земљиног сателита, али су за собом оставили доказе свог боравка, фотографије, лоптице за голф, делове летелица и смеће.

Навршава се 50 година откако је човек први пут ходао по Месецу. Међутим, и пре него што је посада "Апола 11" слетела, људи су тамо остављали доказе свог постојања у виду летелица, ракета и робота. Процењује се да се чак 190.000 килограма материјала са Земље налази на Месецу.

Ако занемаримо врећице са фекалијама, астронаути су по изласку из лунарних модела остављали предмете који су били симболични како за њих лично, тако и за њихову мисију.

Заставе Сједињених Држава

На Месец су слетеле мисије "Аполо 11", "Аполо 12", "Аполо 14", "Аполо 15",  "Аполо 16" и "Аполо 17", и свака од њих је поставила заставу Сједињених Држава.

Међутим, изгледа да само њих пет стоји усправно. Према сведочењу База Олдрина, другог човека који је ходао по Месецу, застава коју је мисија "Аполо 11" поставила је пала приликом полетања летелице.

Иначе, управо због те заставе настала је једна од најпопуларнијих теорија завере која је за циљ имала да докаже да Американци нису били на Месецу. Наводно, на фотографијама се види како се она виори, што на Месецу није могуће. Тај аргумент НАСА је оповргла и објашњавајући да је тај облик заставе последица тога што је била испресавијана.

Плоча у спомен мисије "Аполо 11" 

Нил Армстронг и Баз Олдрин су током два сата, колико су провели ван летелице, између осталог, открили плочу у спомен њихове мисије.

"На овом месту су људи са планете Земље први пут стали на површину Месеца у јулу 1969. године после Христа. Дошли смо у име мира за све људе", пише на плочи, уз потписе Армстронга, Олдрина, Колинса и Риџарда Никсона, тадашњег председника САД.

Иначе, одлазак на Месец није најавио Никсон, већ Џон Ф. Кенеди седам година раније. 

Силиконски диск са порукама мира

Баз Олдрин је 21. јула 1969. године на Месецу оставио мали силиконски диск у којем су се налазиле поруке мира 73 државника.

Текст који се налази у диску је скениран и 200 пута умањен у односу на природну величину.

Златна маслинова гранчица

Нил Армстронг је више пута указивао да је слетање на Месец значајно за цело човечанство, а не да представља само успех Американаца.

НАСА је навела да је маслинова гранчица, коју је мисија "Аполо 11" однела, симбол жеље да се на Земљи успостави мир.

Одата почаст астронаутима и космонаутима

Армстронг и Олдрин су на Месец понели и ознаку мисије "Аполо 1", у знак сећања на колеге који су трагично страдали.

Астронаути Вирџил Грисом, Едвард Вајт, и Роџер Шафе изгубили су своје животе када је избио пожар у командном модулу.  

Своје место на Месецу имају и две совјетске медаље, у част космонаута Владимира Комарова и Јурија Гагарина. То је била још једна порука мира коју је НАСА послала у свемир.

Значка астронаута

Док је ходао по површини Месеца 1969. године, Алан Бин је скинуо своју сребрну значку, накојој се налазила звезда падалица са орбитом око репа, и бацио је у непознато.

"Често размишљам о мојој сребрној значки која лежи у прашини Геометарског кратера, светла и сјајна као што је увек била. Биће тамо милионима и милионима година, или док је неки туриста не пронађе и врати на Земљу", рекао је касније Бин, једини сликар међу астронаутима.

Лоптице за голф

Алан Шепард је у оквиру мисије "Аполо 14" био не Месецу. Током мисије два пута је ударио лоптице за голф, и то једном руком.

Захваљујући нижој гравитацији Месеца у односу на Земљу, лоптице су отишле даље него што су икада постигли голфери на Земљи.

Он је штапове за голф био прокријумчарио у свемирском оделу, али их је вратио на земљу. Лоптице су тамо негде.

"Пали астронаут"

Дејвид Скот је на Месецу оставио фигурицу "Пали астронаут" у знак сећања на колеге који су положили своје животе у име освајања космичких пространстава.

У питању је алуминијумска скулптура дугачка свега осам и по центиметара.

Поред ње налази се и плоча са именима четрнаест астронаута који су страдали до тог тренутка, 1971. године.

Библија

Поред тога, Скот је на једном напуштеном роверу оставио и Библију са црвеним корицама.

Овај астронаут је увек истицао да су га искуства из свемира више приближила Богу. До смрти је заступао тезу да је "важније то што је Исус ходао Земљом него човек Месецом".

Више пута је водио експедиције на планину Арарат, у потрази за Нојевом барком.

Породична фотографија

Чарлсу Дјуку је мисија "Аполо 16" била једина у свемиру. Ту прилику је искористио да на Месецу остави породичну фотографију.

На њој су он, његова супруга Дороти и синови Чарлс и Томас.

На полеђини фотографије оставио је поруку: "Ово је породица астронаута Дјука са планете Земље. Слетео на Месец у Априлу 1972. године."

број коментара 12 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. јул 2019, 00:10) - Jovan [нерегистровани]

PROUČITE

Snimile su sonde koje su kružile oko Meseca (i kineska). Ne postoji teleskop te rezolucije i namene (bilo bi neracionalno praviti ga samo za dokazivanje, poređenja radi, to je kao kada biste trebali da optikom vidite novčić sa kraja na kraj Floride).
I zar mislite da bi prevarili Sovjete. Na kraju: Ostavljena je prizma koja, ako se odgovarajući usmeri, može da reflektuje laserski zrak na zemlju.

(недеља, 21. јул 2019, 14:53) - Тома-Трстеник [нерегистровани]

@Није ми јасно

Отворите Добр Очи и погледајте
слику па ће вам све бити јасно!!!

(недеља, 21. јул 2019, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

Meni je od svega najsmesniji trud da se stvori utisak o bar delimičnoj uravnotezenosti u komentarima za i protiv sletanja. Uzalud. Postavlja se pitanje, da li opšte ima smisla većinsko mišljenje predstavljati kao "teoriju" a manjinsko kao činjenicu? Jedinu razliku vidim u tome da iza prvih stoji narod, a iza drugih sistem.

(недеља, 21. јул 2019, 14:32) - anonymous [нерегистровани]

Sasa, citaj malo pazljivije i rasudjuj glavom, a ne srcem.

... Pa ce ti se sve samo kasti.

(недеља, 21. јул 2019, 12:45) - Saša [нерегистровани]

Nije mi jasno!

Čekajte, vi koji mislite da je sletanje na Mesec laž, a koji su vama dokazi za to? Odkud vama saznanje da Amerikanci lažu? A sve se svodi na čitanje teorija zavere. A zašto je to tako? Jugoslavija je 69te slavila sletanje na Mesec u živom radijskom programu. A sada, kada je internet široko dostupan, a pošto ne volimo Amere, e sada ćemo da tvrdimo da nisu sleteli na Mesec. Kako da ne.

(недеља, 21. јул 2019, 11:25) - Бојан [нерегистровани]

Питање?

Чему служе овакви текстови у РТС-у дали је то плаћени текст?
Заиста ко верује да су Амери били на месецу томе је живот бајка!

(недеља, 21. јул 2019, 10:50) - anonymous [нерегистровани]

Ma Amerikancima se vise ne varuje ni kad kazu, dobar dan

dok covek ne pogleda u nebo i uveri se sta je na nebu. Da li je na nebu sunce ili mesec.

(недеља, 21. јул 2019, 10:42) - Игрутин [нерегистровани]

Џаба кречите

Ништа више на овом свету не може да поврати углед Америци.

(недеља, 21. јул 2019, 09:55) - Justitia [нерегистровани]

Lopov = Lazov = ...

Кинези имају једну стару изреку која гласи: “Очима верујем, ушима не верујем”…
Јадни кинези нису ни сањали да ће телевизија бити пронађена са којом могу и очи да се лажу. Али лопови ко лопови, увек превиде неке ствари у крађи и буду ухваћени. Тако и овом приликом. Пошто су се спустили на видљивој страни месеца, јаким оптичким телескопима може да се јасно виде сви предмети који су након повратка остали. Највећи предмет који је оста је део модула за спуштање који остаје на месецу за сва времена. О модулима ни трага ни гласа… Треба да их има онолико колико пута су се спустили на месец било астронаути било роботи. Поред ракетног модула који као доказ остају на месецу за сва времена, требало би да стоји и ова застава. Ни ње нема нигде… Као да је неко без трага дошао и све покупио.
Према томе, “Ако коза лаже, рог не лаже”, каже наша изрека.

(недеља, 21. јул 2019, 09:51) - Justicija [нерегистровани]

Зашто људи не верују да су Американци били на месецу?

Па једноставно. Толико се накупило њихових очигледних лажи и превара, да се то једноставно само од себе намеће… Нема места ни простора, а ни времена да овде износим све америчке очигледне лажи и преваре.