Шта смо све оставили на Месецу

На Месец је слетело укупно шест мисија из "Аполо" програма. Астронаути су покупили вредне узорке тла природног Земљиног сателита, али су за собом оставили доказе свог боравка, фотографије, лоптице за голф, делове летелица и смеће.

Навршава се 50 година откако је човек први пут ходао по Месецу. Међутим, и пре него што је посада "Апола 11" слетела, људи су тамо остављали доказе свог постојања у виду летелица, ракета и робота. Процењује се да се чак 190.000 килограма материјала са Земље налази на Месецу.

Ако занемаримо врећице са фекалијама, астронаути су по изласку из лунарних модела остављали предмете који су били симболични како за њих лично, тако и за њихову мисију.

Заставе Сједињених Држава

На Месец су слетеле мисије "Аполо 11", "Аполо 12", "Аполо 14", "Аполо 15",  "Аполо 16" и "Аполо 17", и свака од њих је поставила заставу Сједињених Држава.

Међутим, изгледа да само њих пет стоји усправно. Према сведочењу База Олдрина, другог човека који је ходао по Месецу, застава коју је мисија "Аполо 11" поставила је пала приликом полетања летелице.

Иначе, управо због те заставе настала је једна од најпопуларнијих теорија завере која је за циљ имала да докаже да Американци нису били на Месецу. Наводно, на фотографијама се види како се она виори, што на Месецу није могуће. Тај аргумент НАСА је оповргла и објашњавајући да је тај облик заставе последица тога што је била испресавијана.

Плоча у спомен мисије "Аполо 11" 

Нил Армстронг и Баз Олдрин су током два сата, колико су провели ван летелице, између осталог, открили плочу у спомен њихове мисије.

"На овом месту су људи са планете Земље први пут стали на површину Месеца у јулу 1969. године после Христа. Дошли смо у име мира за све људе", пише на плочи, уз потписе Армстронга, Олдрина, Колинса и Риџарда Никсона, тадашњег председника САД.

Иначе, одлазак на Месец није најавио Никсон, већ Џон Ф. Кенеди седам година раније. 

Силиконски диск са порукама мира

Баз Олдрин је 21. јула 1969. године на Месецу оставио мали силиконски диск у којем су се налазиле поруке мира 73 државника.

Текст који се налази у диску је скениран и 200 пута умањен у односу на природну величину.

Златна маслинова гранчица

Нил Армстронг је више пута указивао да је слетање на Месец значајно за цело човечанство, а не да представља само успех Американаца.

НАСА је навела да је маслинова гранчица, коју је мисија "Аполо 11" однела, симбол жеље да се на Земљи успостави мир.

Одата почаст астронаутима и космонаутима

Армстронг и Олдрин су на Месец понели и ознаку мисије "Аполо 1", у знак сећања на колеге који су трагично страдали.

Астронаути Вирџил Грисом, Едвард Вајт, и Роџер Шафе изгубили су своје животе када је избио пожар у командном модулу.  

Своје место на Месецу имају и две совјетске медаље, у част космонаута Владимира Комарова и Јурија Гагарина. То је била још једна порука мира коју је НАСА послала у свемир.

Значка астронаута

Док је ходао по површини Месеца 1969. године, Алан Бин је скинуо своју сребрну значку, накојој се налазила звезда падалица са орбитом око репа, и бацио је у непознато.

"Често размишљам о мојој сребрној значки која лежи у прашини Геометарског кратера, светла и сјајна као што је увек била. Биће тамо милионима и милионима година, или док је неки туриста не пронађе и врати на Земљу", рекао је касније Бин, једини сликар међу астронаутима.

Лоптице за голф

Алан Шепард је у оквиру мисије "Аполо 14" био не Месецу. Током мисије два пута је ударио лоптице за голф, и то једном руком.

Захваљујући нижој гравитацији Месеца у односу на Земљу, лоптице су отишле даље него што су икада постигли голфери на Земљи.

Он је штапове за голф био прокријумчарио у свемирском оделу, али их је вратио на земљу. Лоптице су тамо негде.

"Пали астронаут"

Дејвид Скот је на Месецу оставио фигурицу "Пали астронаут" у знак сећања на колеге који су положили своје животе у име освајања космичких пространстава.

У питању је алуминијумска скулптура дугачка свега осам и по центиметара.

Поред ње налази се и плоча са именима четрнаест астронаута који су страдали до тог тренутка, 1971. године.

Библија

Поред тога, Скот је на једном напуштеном роверу оставио и Библију са црвеним корицама.

Овај астронаут је увек истицао да су га искуства из свемира више приближила Богу. До смрти је заступао тезу да је "важније то што је Исус ходао Земљом него човек Месецом".

Више пута је водио експедиције на планину Арарат, у потрази за Нојевом барком.

Породична фотографија

Чарлсу Дјуку је мисија "Аполо 16" била једина у свемиру. Ту прилику је искористио да на Месецу остави породичну фотографију.

На њој су он, његова супруга Дороти и синови Чарлс и Томас.

На полеђини фотографије оставио је поруку: "Ово је породица астронаута Дјука са планете Земље. Слетео на Месец у Априлу 1972. године."

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво