Немачка флотила из Другог светског рата изван Дунава до 2023?

Пројекат извлачења око 200 немачких бродова потопљене немачке флотиле из Другог светског рата у Дунаву требало би да се заврши до 2023. године. Током наредних месеци биће изабран извођач радова који ће подводно снимити потопљене бродове код насеља Прахово крај Неготина.

Подводно снимање требало би да траје око годину дана, а након овог посла уследиће избор извођача за вађење самих бродова, кажу за Танјуг у Европској инвестиционој банци (ЕИБ) која финансира овај пројекат са око 23 милиона евра.

Директорка канцеларије ЕИБ-а за Западни Балкан Дубравка Негре наводи да је реч о комплексном задатку, пројекту који је саставни део улагања од 100 милиона евра у речни саобраћај у Србији међу којима су и улагања у луке и карго терминале у Србији, пре свега у Смедереву, бродску преводницу код Ђердапа, изградњу хидрометеоролошких станица дуж Саве и Дунава...

Надзор над операцијом извлачења бродова, како се очекује, обављаће Немци.

„Док год се флоте не изваде из реке, бродови не могу несметано да плове. Дунав је важан коридор за Србију, то је и паневропски коридор који пролази кроз велики број земаља и веома је битан за речни саобраћај у Европи“, истиче Негре.

Процедура налаже да се у наредним месецима прво уговори подводно снимање које би трајало око годину дана и изда неопходан безбедносни сертификат.

Затим план је да се крене у процес избора извођача за вађење бродова за шта је остављен рок од две године.

Мештани села Прахова годинама сведоче да у време ниског водостаја на Дунаву на површину израњају остаци потопљених разарача, крстарица, брода-болнице...

Иначе, у септембру 2006. године, Европска агенција за реконструкцију финансирала је сонарно снимање олупина, међутим због недостатка новца у том периоду, операција чишћења корита Дунава је стопирана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво