Немачка флотила из Другог светског рата изван Дунава до 2023?

Пројекат извлачења око 200 немачких бродова потопљене немачке флотиле из Другог светског рата у Дунаву требало би да се заврши до 2023. године. Током наредних месеци биће изабран извођач радова који ће подводно снимити потопљене бродове код насеља Прахово крај Неготина.

Подводно снимање требало би да траје око годину дана, а након овог посла уследиће избор извођача за вађење самих бродова, кажу за Танјуг у Европској инвестиционој банци (ЕИБ) која финансира овај пројекат са око 23 милиона евра.

Директорка канцеларије ЕИБ-а за Западни Балкан Дубравка Негре наводи да је реч о комплексном задатку, пројекту који је саставни део улагања од 100 милиона евра у речни саобраћај у Србији међу којима су и улагања у луке и карго терминале у Србији, пре свега у Смедереву, бродску преводницу код Ђердапа, изградњу хидрометеоролошких станица дуж Саве и Дунава...

Надзор над операцијом извлачења бродова, како се очекује, обављаће Немци.

„Док год се флоте не изваде из реке, бродови не могу несметано да плове. Дунав је важан коридор за Србију, то је и паневропски коридор који пролази кроз велики број земаља и веома је битан за речни саобраћај у Европи“, истиче Негре.

Процедура налаже да се у наредним месецима прво уговори подводно снимање које би трајало око годину дана и изда неопходан безбедносни сертификат.

Затим план је да се крене у процес избора извођача за вађење бродова за шта је остављен рок од две године.

Мештани села Прахова годинама сведоче да у време ниског водостаја на Дунаву на површину израњају остаци потопљених разарача, крстарица, брода-болнице...

Иначе, у септембру 2006. године, Европска агенција за реконструкцију финансирала је сонарно снимање олупина, међутим због недостатка новца у том периоду, операција чишћења корита Дунава је стопирана.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 19. мај 2019, 16:37) - Milos Canada [нерегистровани]

Tacno

a Poljska i vozovi sa 3 pruge u nekom tunelu minirani . Tacno su pred bezanje znali kako da sakriju opljackno.

(недеља, 19. мај 2019, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

Rečni razarač

se razlikuje od pomorskog?

(недеља, 19. мај 2019, 14:15) - anonymous [нерегистровани]

Razaraci, krstarice...

Bas ste me dobro nasmejali. Nemacka Crnomorska flota nije imala ni jedan razarac, a da ne pominjemo krstaricu. Vecinu objekata cinile su improvizovano naoruzane barze, koje su Nemci masovno koristili za obalsku plovidbu. Nekoliko minolovaca, patrolnih camaca i pomocnih brodova upotpunjavaju flotnu listu. Najvece plovilo bio je bolnicki brod, koji bi morao da bude ratno groblje prve kategorije, jer je potopljen u zurbi, sa svim ranjenicima na njemu. To potapanje, kao i izvlacenje, nosi odredjene eticke dileme, o kojima, koliko vidim, ovde niko ne vodi racuna.

(недеља, 19. мај 2019, 12:46) - anonymous Lala [нерегистровани]

Kolko vidim,

Neko je nanjušio plen .