Половина Срба словенског порекла, а сваки десети – Герман

Руководилац Српског ДНК пројекта Милан Рајевац каже да 50 одсто Срба има словенско порекло, док је у другој половини највише оних с генима староседелаца Балкана. Додаје да су се у генетски код Срба „уписали“ и Германи, али и народи са Кавказа и Блиског истока.

У бази Српског ДНК пројекта, који је пре седам година покренуло Друштво српских родословаца „Порекло“, а који се спроводи у сарадњи с Центром за форензичку и примењену молекуларну генетику Биолошког факултета у Београду, налази се више од 4.500 података тестираних Срба из свих крајева бивше Југославије, а који показују да је половина Срба по мушкој линији словенског порекла. 

„Реч је о две основне хаплогрупе I 2а и R 1а, док је у другој половини највише оних који имају балканско староседелачко, односно прасловенско порекло“, каже Рајевац за Танјуг.

ДНК истраживања су показала да је генетички код Срба, као и свих других народа, шаролик и комбинован и од гена Германа, Келта, али и народа са Кавказа и Блиског истока.

У Пријепољу је највише викинга 

„Хаплогрупа I 1, која се везује за германске народе, присутна је код скоро девет процената становништва, тако да сваки десети или једанаести Србин има германско порекло“, објашњава Рајевац честе медијске наслове да је сваки десети Србин – викинг.

„То може да се каже за Пријепоље и околину, где је највише оних који имају порекло од викинга, тамо их је више од 20 процената. Разлог је хаплогрупа R 1а, иначе карактеристична за племе Дробњака, једно од најраширенијих у српском народу“, рекао је Рајевац.

Додао је да се у генетском запису Срба појављују и хаплогрупе за које се претпоставља да су повезане с Келтима, а са таквим пореклом је око пет-шест одсто Срба.

Заблуда је да су српски гени помешани са турским 

Како каже, Србија има највећу базу тестираних од свих европских народа, а која, тврди Рајевац, представља релевантан узорак за анализу порекла српског народа.

Напомиње и да је заблуда да су гени Срба помешани с генима Турака и тврди да се у досадашњем испитивању није појавила хаплогрупа карактеристична за турске и централноазијске народе.

„Могуће је да постоји одређени проценат хаплогрупа које су Турци пренели на Балкан, али то није утврђено. Чак и код Бошњака је незнатан генетски уплив Турака“, наводи Рајевац.

Додаје да Срби, Црногорци, Бошњаци и Хрвати имају врло сличну генетику и да су I 2а и I 1а најбројније хаплогрупе код свих тих народа.

Према његовим речима, током претходних седам година, дошло се до низа занимљивих података на основу резултата тестираних и њихових сродника, па су тако откривене родбинске везе двојице познатих песника, Милутина Бојића и Милана Ракића.

„Показало се да су њих двојица имали заједничког претка. Истраживања, рецимо, указују и да би династије Карађорђевић и Обреновић могле да припадају истој грани“, наводи Рајевац.

Најпоузданије испитивање порекла омогућава Y хромозом

Истраживање у оквиру Српског ДНК пројекта спроводи се тестирањем Y-ДНК хромозома код мушкараца, јер се, објашњава Рајевац, тестира само Y хромозом преко којег се најпоузданије испитује порекло, чак до неколико хиљада година уназад.

Како је појаснио, Y хромозом је порознији од X хромозома и мутира на сваких пет-шест генерација због чега су разлике између мушкараца драстичније, док су промене X хромозома веома ретке и зато није захвалан за такву врсту тестирања.

Напомиње да је могуће тестирати и X хромозом, али да се на основу њега не могу донети посебни закључци, док су Y хромозоми због мутација разноврснији и погоднији за прецизније утврђивање порекла.

број коментара 60 Пошаљи коментар
(петак, 22. окт 2021, 21:37) - Горан [нерегистровани]

Лужичани

Sorben,израз који користе Немци...
Serbi,израз који користе Лужичани,тј. људи словенског порекла

(среда, 13. окт 2021, 14:51) - anonymous [нерегистровани]

Blizu

Po ponašanju smo na žalost slični turcima .
Osmani su svuda na svetu gde su porobili narod, ostavili mnogo negativnih osobina .

(среда, 13. окт 2021, 13:01) - anonymous [нерегистровани]

Darko...

Slovenci nisu sami "Blue eyes, blond hair" citaj sta kazu stari grci "Slovenski narod su ponosi, preko 1.8m i braun/crveni kosi sa braun/zeleni oci.

(среда, 13. окт 2021, 11:19) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Nase devojke ne lice na Turkinje. Vec Turkinje lice na nase. Po istrazivanju Turaka u Istanbulu zivi preko 5 miliona islamizovanih Srba. I zabluda je da Srbi imaju Turskog DNK. Ne verujem da imamo Germanskog porekla a kamoli Svedskog. Vec Dracaena Tracana I Ilira i Slovena.

(среда, 18. нов 2020, 08:44) - Darko [нерегистровани]

Ovo je prevara

60 procenata slovena plus 10 procenata germana je 70 procenata ljudi sa plavim očima i plavom kosom. To u Srbiji nije slučaj. Naše devojke ne liče na Šveđanke. Više liče na glumice iz turskih serija.

(недеља, 11. окт 2020, 10:33) - anonymous [нерегистровани]

Венди - застарели назив?

У историји не постоје "застарели" називи! Међутом, чињеница је да на Serbskom muzeju (застатело такође?) Лужичких С(е)рба пише управо Wendisches museum!
п.с. фотографију сам скинуо са нета, ако треба могу да је пошаљем заинтересованима...

(недеља, 11. окт 2020, 02:25) - anonymous Berlin [нерегистровани]

Lužički Srbi

Lužički Srbi se na nemačkom zovu Lausitz Sorben ili samo Sorben. Uglavnom žive na tromeđi Nemačke , Češke i Poljske. Wenden na nemačkom jeziku ili Vendi na našem jeziku je zastareli ili stari naziv za sve slovenske narode ili plemena na germanskom etničkom prostoru ili nemačkom govornom području.

(недеља, 11. окт 2020, 01:01) - anonymous [нерегистровани]

Haplogrupe i druge nebuloze

Ne znam da li će se ovo objaviti, jer nije u skladu sa nekim balkanskim nacionalnim mitovima. Pa onda bože moj, razni ultranacionalisti i neonacisti mogu biti uvređeni i proglasiti ovo za govor mržnje prema njima jadnima. Neretko nas zabavljaju sa ovim haplogrupama i drugim "dokazima" kako postoje neki geni nacija, geni grupa nacija, geni ovih i geni onih. Imajući u vidu dramatično mešanje evropskih naroda od Rimskog Carstva naovamo, garantovano ne postoje nikakvi geni nacija. Svi Evropljani od Lisabona do Vladivostoka, kao i od Svalbarda do Krita imaju garantovano ISTE GENE posmatrano u proseku. Postoje ogromne razlike u genima pojedinaca, ali u okviru svake evropske nacije postoje svakojaki geni raznih pojedinaca. Dakle jedan Srbin može biti genetski mnogo bliže nekom Portugalcu ili nekom Norvežaninu nego drugom Srbinu. To posebno važi za naš nesrećni region, gde su razne budale lupetale o "hrvatskim", "srpskim" i "albanskim" genima. Ovde tek nema ni najmanje naznake nekih bioloških razlika. Nacije veze nemaju sa biologijom, nacije su socijalna konstrukcija, i samo se opasni nacisti ili teške budale bave dokazivanjem biološke posebnosti svoje nacionalne grupe. Zar se baš ništa nismo naučili od strahota II svetskog rata? Treba li sve to da nam se ponovi, da bi digli ruke od ovih gluposti? Bože pomozi nam ludima.

(субота, 10. окт 2020, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

Лужочки Срби или Срби из Лужица "руше" историју...

...коју су нас учили у школи, јер они не живе на Балкану, а себе зову Сербима? У граду Котбусу имају музеј на коме пише: "Serbski muzej" и испод, на немачком, "Wendische museum" (Немци их називају Вендима!). Мени је најжалосније да се наши историчари, а нарочито САНУ уопште не бави њима?

(субота, 10. окт 2020, 20:33) - Gastarbajtovanje [нерегистровани]

Domovina radnika je tamo...

gde se dobro živi!