Стрипска уметност није резервисана само за мушкарце

Француски институт у Србији поверио је младој и талентованој стрип-ауторки Јани Адамовић да приреди изложбу посвећену стрип ауторкама са Балкана и из Француске. Изложба „Она се буди“ отворена је уз трибину под називом „Да ли цртеж има пол?“

Деценијама у стрипу готово да није било уметница. До промене је дошло са ауторским стрипом који је отворио могућност да се изрази лични поглед на свет. Данас, ауторке стварају у свим жанровима.

На изложби су представљени радови 12 француских и 50 уметница са простора некадашње Југославије – од пионирки међу којима је чувена сликарка Љубица Цуца Сокић, до савремених ауторки попут Нине Буњевац, чија је графичка новела Отаџбина била на листи најпродаванијих књига Њујорк тајмса.

Пре неколико година у Француској је основан „Колектив“ стрип ауторки за борбу против сексизма. Манифесту, у коме је кључна реч једнакост, придружило се 250 ауторки из целог света.

Резултат изложбе биће издање које ће се промовисати на фестивалима, а у коме ће први пут бити објављени стрипови младих ауторки.

Остали аутори: Марко Рајковић
број коментара 0 Пошаљи коментар