Завојско језеро, кад успомене изроне из дубине

После три деценије, због изузетно ниског водостаја Завојског језера, на Старој планини, из воде су почеле да израњају рушевине давно потопљеног села Велика Лукања. Људи који су преживели велику природну катастрофу, која је била повод за изградњу Завојског језера, и даље гаје емоције и сећања на тај догађај.

Иако су из воде изронили тек обриси и рушевине некадашње школе и игралишта, то је било довољно да се Станко и Благоје сете школских дана. Као да су и њихове успомене, старе шест деценија, изрониле из воде Завојског језера.

„Ја сада кад ово гледам, јесте да је камење, али ја видим куће. Видим као да ту постоји народ, све што је некад било“, каже Благоје Анђелковић из Велике Лукање.

„Ја сам овде први пут са својих седам другара из Завоја дошао 1958. године 1. септембра. Ту сам упознао све другаре из средњег Висока и одавде сам отишао у свет“, присећа се Станко Јовановић из Завоја.

Ја сада седим на степеништу некадашње задруге у селу Велика Лукања. Задруга и село нестали су под водом пре три деценије.

За потребе изградње хидроелектране и Завојског језера, потопљена су три села, а свему је кумовала једна природна катастрофа.

Пре тачно 55 година, одронило се брдо изнад тадашњег села Завој на Старој Планини и блокирало реку Височицу која је потопила стотине кућа.

О томе и данас сведоче снимци из документарног филма Крста Шканате. Из поплављеног села војска је евакуисала 1.700 људи.

„Успели смо да спасимо мајку, покојну снају и њену децу и одвели смо их у село Покровеник код сестре“, објашњава Станко Јовановић.

Рушевине које су изрониле из воде, ових дана, обилазе углавном времешни мештани старопланинских села којих одавно више нема. Многи кажу да им је изградњом Завојског језера потопљен део живота.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво