Откривени докази о постојању подземног језера на Марсу

Језеро течне воде откривено је испод јужне поларне капе Марса, наводе из Италијанске агенције за истраживање свемира, преноси Си-Ен-Ен.

Докази за такву тврдњу прикупљени су уређајем "Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding", познатијим као Марсис, на летелици „Марс експрес“ Европске агенције за истраживање свемира Еса.

Између маја 2012. и децембра 2015. године, Марсис је обавио испитивање јужног пола Марса. Радар је слао пулсеве кроз површину поларних ледених капâ и мерио како се радио-таласи одбијају назад на „Марс експрес“.

Тиме је створена мапа на којој су приметне драстичне промене у путовању сигнала на око километар и по испод површине. Подручје се протеже око 20 километара у дужину и подсећа на језера која се могу пронаћи испод Гренланда и Антарктика на Земљи.

„Ово смо протумачили као резервоар течне воде на Марсу“, истакли су аутори истраживања, објашњавајући да су искључили друге потенцијалне разлоге који би могли да објасне налазе.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 26. јул 2018, 13:27) - Противник лупања: [нерегистровани]

Сумњам,дакле, Србин сам!

Србин једино не умња у своју - сумњу:"Слушај ти мене,ако оћеш да те научим!..."

(четвртак, 26. јул 2018, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

Dokazi

"Dokazali" su oni i postojanje nekih jezera ove "kod nas", ispod Sahare, Antarktika, pa ne znam sta bi od toga. Ili su prevazisli da se bave "nasim" stvarima.

(четвртак, 26. јул 2018, 09:22) - anonymous [нерегистровани]

mhm

eeeee divnoo, jos samo da skoknemo gore da to proverimo..... ali kako stvari stoje za nekih 500 godina mozda neko i ode sa zamlje gore...posto danasnja tehnologija nije u stanju ni do meseca poslati ljude kamo na mars....

(четвртак, 26. јул 2018, 07:01) - anonymous [нерегистровани]

Tekuća voda

Izrazom ,,tekuća voda,, misli na agregatno stanje vode,a ne da li ona stvarno teče ili ne.

(среда, 25. јул 2018, 20:52) - anonymous Lala [нерегистровани]

A ko će ga znati

Možda se i marsovci kriju negde pod zemljom .

(среда, 25. јул 2018, 18:58) - Рк [нерегистровани]

Текућа вода

"Језеро текуће воде...” Какав је то нови географски, извините - марсографски феномен? Колико се сећам географије из основне школе, вада у језерима не тече. Ваљда то исто важи и за језера на Марсу.

(среда, 25. јул 2018, 17:18) - Драган [нерегистровани]

ако

Ако је на Марсу онда није под-земно језеро, него под-марсно језеро.