Београд добио Музеј илузија

У Београду је данас отворен Музеј илузија са више од 70 експоната, шести те врсте у свету, након Загреба, Задра, Љубљане, Беча и Омана. Фасцинантни свет илузија, који овај музеј пружа, осмишљен је како би пољуљао поверење у чула посетилаца и намењен је свим генерацијама, од најмлађих до најстаријих суграђана уз мноштво дидактичких игара, слагалица и мозгалица.

„То је интерактиван концепт, а циљ је да посетиоци сами истражују необичне просторије и у свакој од њих се налазе још необичније илузије. Посетилац престаје ту да буде само посматрач и постаје учесник и креатор тих илузија“, наглашава Дејана Димов.

Деци је, према њеним речима, најзанимљивији „вортекс тунел“ са ротирајућим цилиндром кроз који се родитељи ретко усуђују да прођу, јер се унутра поремети равнотежа.

Тинејџере највише привлачи соба са огледалима, која је идеална за селфије захваљујући различитим облицима и ћошковима рефлектовања, а најстарији воле да решавају мозгалице.

Новост у београдском Музеју илузија је столица која показује колико је заправо невероватна перцепција величине особе коју гледамо, зависно о контексту који нам сугеришу предмети око ње, па се тако особа која је на столици чини изузетно малом у поређењу на друге људе у просторији.

Многе ће у детињство вратити калеидоскоп, чије заигране узорке, уместо шарених папирића и перли, чине сами посетиоци.

Ту је и крива соба, заинтересовани посетилац може видети како изгледа играти карте сам са собом захваљујући илузији коју стварају огледала, деца се радо заустављају код бесконачног огледала, а могу и да виде како је то бити виши од родитеља.

Термални грил је најстарија илузија и потиче још из 19. века, када је утврђено да је резултат микса хладног и топлог заправо жарење.

Оно по чему се српски музеј разликује од сличних у свету јесте, према речима Дејане Димов, то што је дозвољено смејање, скакање, забава и фотографисање, што је чак и пожељно јер неке илузије добијају пун смисао тек када се овековече фото-апаратом, као што је случај са обрнутом собом.

Улазнице за Музеј илузија, који се налази у Нушићевој 11, коштају 600 динара за одрасле, 400 динара за децу и 1.500 динара за целу породицу, а радно време је од 9 до 22 сата сваког дана.

У плану је отварање Музеја илузија и у Куала Лумпуру, Њујорку, Берлину и Атини.

Остали аутори: Николина Ракић
број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 26. авг 2018, 20:09) - МЦ [нерегистровани]

Нетачно

Добро је што је и Београд добио овакав музеј, али ми није јасно одакве вам податак да је 6. у свету. Музеје илузије сам видео у Виљнусу, Петрограду, Москви, а сигурно постоје и у другим градовима света осим оних 5 које сте навели.

(уторак, 22. мај 2018, 23:01) - Srboljub Petrovic [нерегистровани]

Teska iluzija

Kad malo bolje razmislite, i Narodni mizej u Beogradu je, iz vise razloga, takodje muzej iluzija.

(уторак, 22. мај 2018, 20:50) - anonymous [нерегистровани]

Illusion confusion

Plasim se tolkog prostora
mozda se negde zagube
moje iluzije (Virovitica, Đorđr Balašević)

(уторак, 22. мај 2018, 17:44) - anonymous [нерегистровани]

Pored politike stremljenja ka "carobnoj" EU

svaki muzej iluzija je suvisan.