Животна филозофија баке од 106 година: Само позитивно

Једна наша суграђанка већ 106 пута дочекала је Нову годину. Надежда Павловић данас прославља 106. рођендан. Каже да се целог живота придржавала реда, одвајала време за одмор и никада, без обзира на тешке животне околнисти, није одустајала од позитивних мисли.

Ко би рекао, рођена је више од пола године пре почетка Првог балканског рата. Живела је у Босни, у Високом, потом у Македонији и Војводини, док је Београђанка постала пре 45 година. Родитељи су јој дозволили да, уз брата, заврши школу.

„Онда је пет година била учитељска школа, то сам завршила, али ја нешто нисам волела да идем у село, а морала сам као учитељица да идем у село“, каже Надежда.

Каже да је имала тежак живот, али му се увек радовала. Највећи савезник, од кад зна за себе, биле су јој позитивне мисли.

„Много ми се зла у животу дешавало. Ја сам увек то хтела да заборавим, и успевала. Оно што је јуче било не тиче ме се, прошло“, истиче Надежда.

Син живи у Новом Саду. Ћерка у Америци. Један од унука живи на Малти, па је госпођа Павловић због комуникације са вољенима, научила да користи Скајп.

Собни бицикл вози по неколико пута дневно. Од операције кука, коју је имала пре две године, слабије излази напоље. Једе храну коју је одувек јела, слаткише обожава.

„У мојој младости живот је био другачији, тише, мирно, лепо. Ваздух чист, земља чиста, храна чиста“, присећа се Надежда.

Данас јој највише смета, како каже, неискреност и користољубивост у међуљудским односима.

„Ми смо некако имали сигурне пријатеље. Мислим да ви данас нисте сигурни, увек мора резерва и да си на опрези. Тако бар имам утисак“, каже Надежда.

Њена жеља је да не броји године, већ да сваку наредну проживи лепо, радујући се успесима својих потомака.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво