Животна филозофија баке од 106 година: Само позитивно

Једна наша суграђанка већ 106 пута дочекала је Нову годину. Надежда Павловић данас прославља 106. рођендан. Каже да се целог живота придржавала реда, одвајала време за одмор и никада, без обзира на тешке животне околнисти, није одустајала од позитивних мисли.

Ко би рекао, рођена је више од пола године пре почетка Првог балканског рата. Живела је у Босни, у Високом, потом у Македонији и Војводини, док је Београђанка постала пре 45 година. Родитељи су јој дозволили да, уз брата, заврши школу.

„Онда је пет година била учитељска школа, то сам завршила, али ја нешто нисам волела да идем у село, а морала сам као учитељица да идем у село“, каже Надежда.

Каже да је имала тежак живот, али му се увек радовала. Највећи савезник, од кад зна за себе, биле су јој позитивне мисли.

„Много ми се зла у животу дешавало. Ја сам увек то хтела да заборавим, и успевала. Оно што је јуче било не тиче ме се, прошло“, истиче Надежда.

Син живи у Новом Саду. Ћерка у Америци. Један од унука живи на Малти, па је госпођа Павловић због комуникације са вољенима, научила да користи Скајп.

Собни бицикл вози по неколико пута дневно. Од операције кука, коју је имала пре две године, слабије излази напоље. Једе храну коју је одувек јела, слаткише обожава.

„У мојој младости живот је био другачији, тише, мирно, лепо. Ваздух чист, земља чиста, храна чиста“, присећа се Надежда.

Данас јој највише смета, како каже, неискреност и користољубивост у међуљудским односима.

„Ми смо некако имали сигурне пријатеље. Мислим да ви данас нисте сигурни, увек мора резерва и да си на опрези. Тако бар имам утисак“, каже Надежда.

Њена жеља је да не броји године, већ да сваку наредну проживи лепо, радујући се успесима својих потомака.

Остали аутори: Оливера Перковски
број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 02. јан 2018, 12:35) - anonymous [нерегистровани]

RE: Nepravlinosti

Izgleda da nisi dovoljno obrazovan kada iznosiš ove proizvoljnosti. Čovek je bio kristalno jasan i lepo je objasnio kako je nekad bilo, a ti ako ne veruješ a ono proveri. Poenta tolikog pisanija je da "bez prošlosti nema ni budućnosti". Zato Englezi i Ameri imaju najveće biblioteke na svetu, gde su sve lepo zapisali i što sve izučavaju iznova da ne bi zaboravili gde su, šta su, ko su...

(уторак, 02. јан 2018, 05:29) - anonymous [нерегистровани]

RE: Nepravlinosti

Ti ocigledno neces dugo ziveti kad te pogadjaju takve gluposti. Koga vise interesuje kako se zvala neka drzava pre 100 godina??? Okreni se buducnosti...

(уторак, 02. јан 2018, 00:46) - anonymous [нерегистровани]

Bosna postoji od pametivijeka!

Džaba si gubio vrijeme na ove tvoje gluposti što si napisao.

(понедељак, 01. јан 2018, 23:58) - Najvažnija su... [нерегистровани]

iskrena osećanja!

Psiha je naš sofver!

(понедељак, 01. јан 2018, 23:33) - Vuk Perović [нерегистровани]

Svaka čast, baka Nadeža!!!

Svaka čast, baka Nadežda! E to je primer kako doživeti duboku starost! E pa moj pradeda je doživeo 100.!!! Puno pozdrava

(понедељак, 01. јан 2018, 20:18) - R. Jovanović [нерегистровани]

Produži dalje

Nekaje srećna i vesela. I moja majka najsraija u selu Ćovdin rođ 19 Maj 23god Rajna Jovanović pozdrav

(понедељак, 01. јан 2018, 20:15) - anonymous [нерегистровани]

Nepravilnosti

Svaka čast ovoj gospođi i da nam još dugo poživi, ali tekst o njoj sadrži neke nepravilnosti. Ako je živela u mestu Visokom u Kraljevini Jugoslaviji ili u FNRJ/SFRJ onda nije živela ni u kakvoj "bosni". Nikakva država, republika ili drugi geografski pojam sa imenom "bosna" ne postoji niti je ikada postojao, sem naravno reke Bosne. Ako se želi koristiti današnji geografski pojam onda je živela u Visokom u FBiH. Ili ranije u Visokom u bivšoj S.R. BiH. Ili u Visokom u bivšoj Drinskoj Banovini. U "bosni" sigurno nije nikada živela. Takođe mogla je živeti u BJRM, ili u bivšoj Vardarskoj Banovini, ali sigurno nije živela u Makedoniji. Geografski pojam Makedonija (Μακεδονία) zaista postoji ali u Grčkoj, a tamo žena verovatno nije živela. Dokle ćemo koristiti ove nakaradne i lažne geografske odrednice izmišljene od strane naših neprijatelja? Te odrednice zahtevaju da se čitalac onda bavi nekim istraživanjem, i tumačenjem šta se pod njima podrazumeva. Koristimo jasno definisane današnje ili bivše geografske teritorije pa da čitaoci odmah znaju o čemu je reč.