Пола века концертне рок фотографије у Србији

Изложба „50 година концертне рок фотографије у Србији“ биће отворена 10. децембра у галерији „Про3ор“. Поставка обухвата 100 фотографија 25 аутора различитих генерација који су дали значајан допринос промовисању рокенрола и концертне рок фотографије од 1966. године до данас.

Томислав Петернек и Бранибор Дебељковић приредили су прву изложбу концертне фотографије Концерт у сто фотографија у Дому омладине у Београду 1966. године. Изложба 50 година концертне рок фотографије у Србији обухвата радове 25 аутора из периода до данас објављујући фотографије у музичким и омладинским часописима широм бивше Југославије, на порталима, сарађујући са многим музичким групама или приређујући изложбе.

Фотографи који су са жаром радили и пратили живу сцену рокенрола, домаће бендове и наступе гостију из иностранства, представиће свој избор онога што је за њих било значајно, а што је обележило њихово и наше време.

На изложби се могу видети фотографије са прве Гитеријаде одржане на Сајму у Београду 1966. године, са „Хајдучке чесме“ 1977. године, са "Boom" фестивала у Новом Саду 1978. године и са првог концерта иностраног панк бенда ("The Ruts") у Србији одржаног 1980. године у Хали „Пинки“, са првог БРОФ фестивала 1981. године, са Зајечарске гитаријаде и „Егзита“.

На изложби је представљен пресек концерата извођача као што су „Бијело дугме“, „Дивље јагоде“, „У шкрипцу“, „Идоли“, ЕКВ, „Саксон“, Џони Штулић, „Рибља чорба“, Бајага и „Инструктори“, Слађана Милошевић, „Партибрејкерс“, Ник Кејв, „Систерс оф мерси“, Алис Купер, „Моторхед“, „Ролингстонси“, „Апокалиптика“, „Ирон мејден“, Слеш, „Џудас прист“, „Фејт но мор“ и други.

Циљ изложбе је окупљање значајних фотографа и јавна презентација документарно-уметничке рок фотографије настале у протеклих педесет година - од аналогне до дигиталне фотографије кроз истицање различитости у избору и уметничком изразу.

Уз архивирање, документовање, чување историјске и уметничке грађе, ова изложба истиче и значај историјско-друштвеног и културног контекста рокенрола.

Савет изложбе чине Анамарија Вартабедијан, Небојша Бабић, Давид Вартабедијан, а поставка ће моћи да се погледа до 17. децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара