„Алал вера“ становницима Главинца за споменик сељаку

Становници Главница, села подно Јухора, око седам километара од Јагодине, којих је 524 по последњем попису, подигло је у селу споменик српском сељаку, јединствен у Србији.

Споменик је рад академског вајара Ивана Марковић, од бетона у боји бронзе. Приказује сељака, у природној величини, у народној српској ношњи са мотиком на десном рамену и тестијом (земљаном посудом за воду) у левој, иза кога, на око метар, иде жена, забрађена марамом, са корпом хране у десној и малим будаком у левој руци, како иду на њиву.

„Реч је о највероватније једином споменику сељаку у Србији, имамо споменике научницима, песницима, јунацима, споменик пчели, крави, кукурузу и ко зна коме и чему још, али немамо споменик сељаку, који храни све“, рекли су данас мештани Главинаца Танјугу.

Председник Месне заједнице Главинци и одборник у Скупштини града Зоран Глигоријевић, каже да су га подигли мештани у захвалност „селу и традицији“.

Споменик је 3. августа открио најстарији становник Главинаца Живко Васиљевић који има 93 године и целог живота се бавио пољопривредом.

Споменик је подигнут на регионалном путу Јагодина-Рековац, на раскрсници путева који воде ка Јагодини, Крагујевцу, Рековцу и планини Јухор.

Многи који овуда пролазе, када виде споменик, а немогуће га је не видети, застану, неки направе и фотографију, причитају шта пише на плочи и наставе пут. Ако некога од мештана сретну, обично кажу: „Aлал вам вера и свака вам част“, наводе мештани.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 06. авг 2017, 22:21) - Мрки [нерегистровани]

Дивота

Хвала Богу! Да у Србији након све силе споменика неким странцима глумцима и тко зна коме и чему све не, нетко да се досети и ода признање барем једној правој српској вредности.

(недеља, 06. авг 2017, 20:39) - anonymous [нерегистровани]

Mali budak?

Motičica, bre!

(недеља, 06. авг 2017, 20:28) - anonymous [нерегистровани]

Sto se tice onih sto iz sela pobegose u beograd, pa to vam je sada evropski orijentisana omladina, znate oni su urbani cak i kad slusaju turbo dzihad hitove svojih zavicaja.

Znate starcima na selu se ne javljaju jer su postali beogradjani, znate selo ne moze da izadje iz njih, pokusavaju na razne nacine da to sakriju, ali svi to vide i smeju im se. Oni su uvek bili najbolji u svemu, cak su pametniji od svih onih koji nisu dosli u beograd da budu urbani. Kad im neko pomene da se vrate na svoja seoska ognjista i da lepo ucine nesto pametno za zemlju, oni se uzbude, pa krenu da pricaju psovke i druge gluposti jer ste im nasli tanku zicu, pa potegnu pricu kako su uvek bili deo beograda.

(недеља, 06. авг 2017, 19:28) - nadica [нерегистровани]

Lep spomenik

Bez naseg seljaka ni seljanke nema ni drzave Srbije.

(недеља, 06. авг 2017, 18:41) - anonymous [нерегистровани]

Seljak je veciti jadnik koga kroz istoriju svi sutiraju, a on opet cuti i obradjuje zemlju. Selo je takodje stvorilo gomilu svetski priznatih naucnika, a takodje i pesnika.

Sad je nazalost seljaku jos gore i nema neke naznake da ce svanuti, svaka vlada mu obecava pomoc a pomoc ne stize, osim kad su poplave, tad mu daju milostinju, opsuju mu sve po spisku i odu a on ostane tu gde jeste, i opet tim istima daje glasove i placa im porez.

(недеља, 06. авг 2017, 18:10) - anonymous [нерегистровани]

Svasta

Za srpskog seljaka vi uzvikujete alahova vera(alal vera)?! nama nema pomoci

(недеља, 06. авг 2017, 16:40) - anonymous [нерегистровани]

Svaki stanovnik Beograda i ostalih gradova u Srbiji, ima seosko "poreklo", a....

...nema valjda: faraonsko, grofovsko, kraljevsko............!?

(недеља, 06. авг 2017, 16:24) - anonymous [нерегистровани]

Mislim, da bi ovakav spomenik, trebalo....

.....podici u - Beogradu! I, to vec - odavno!

(недеља, 06. авг 2017, 15:01) - anonymous [нерегистровани]

Лепо

Свака част мештанима који су се договорили и подигли овај споменик сељаку.

(недеља, 06. авг 2017, 14:42) - anonymous [нерегистровани]

stvarno

Alal vera!