Упознајте реплику најстаријег српског неолитског насеља

Идуће године обележава се 90-годишњица открића најстаријег неолитског насеља у Србији – Плочника код Прокупља, у коме су људи пре више од 7.000 година знали за бакар. Археолошко налазиште из доба винчанске културе, које треба да постане научни парк, уз две бање и Ђавољу варош употпуњује богату туристичку понуду Топличког краја, коме ће у развоју помоћи и аутопут који ће се градити између Ниша и Приштине.

Скултпуру девојке од печене глине са дред фризуром пронађену на Плочнику пре 14 година видели су на насловној страни читаци лондонског Тајмса, а реплику сви посетиоци локалитета на коме је пре неколико година пронађен и бакарни прстен стар 7.000 година.

„Плочник је специфичан јер ту можемо да видимо да су људи знатно пре нас научили како да живе. Да је много ствари измишљено у неолиту, а да смо ми заправо данас само корисници тога“, открила је Јула Кузмановић Цветковић, археолог.

Како би био дочаран живот људи у млађем каменом добу, овде је подигнуто пет кућица од прућа и блата са разбојима, фурунама и огњиштима за печење глине.

У Плочнику су људи живели пре 7.500 година. Прерађивали су бакар, правили су оруђе од камена, сејали су пшеницу, хељду, спелту и росо али су и ткали.

„Ово је нешто ново, први пут сам чула за Плочник иако имам велико међународно искуство“, истакла је Каролина Дамјановска из Прилепа.

„Научили смо овде многе ствари из доба неолита, како су живели и шта су радили“, навела је Ивана Гелеска из Прилепа.

Плочник који је за посетиоце уређен пре осам година оживео је истоимено село у коме је око стотину људи. Дејан Миладиновић одржава овај локалитет и дочекује госте. Не планира, каже, из села.

„Обично питају из ког је периода, да ли је истина да је овде настало метално доба, што је и тачно, како су изгледале куће и како су живели“, истакао је Дејан Миладиновић из Плочника.

Колевку металургије у Европи годишње посети око 1.500 људи. Овде свраћају непланирано они који иду ка Куршумлији, али и туристи који организовано посећују Ђавољу варош, Пролом и Луковску бању.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво