Хлебовац, нова светска суперхрана

Припадајући породици смокава, латинског назива Artocarpus altilis, хлебовац би могао да постане нова светска суперхрана. Њени велики жуто-зелени плодови величине фудбалске лопте могу да се кувају, пеку, прже или мрве у брашно могли би да послуже за храњење све веће светске популације.

Хлебовац, нова светска суперхрана Хлебовац, нова светска суперхрана

Европљани су први пут дошли у додир са хлебовцем 1769. године када је капетан Кук стигао на Тахити, где су научници у његовој посади имали задатак да попишу све нове врсте. Ботаничар Џозеф Бенкс схватио је да се ради о врло специфичној биљци која може да послужи као извстан извор калорија. 

Бенкс је предложио краљу Џорџу Трећем да хлебовац искористи за храњење робова на плантажама шећера у британским колонијама у Карибима. Британском краљу се допала идеја. Робовима не толико - одбијали су да једу хлебовац, а једино острво где је прихваћен јесте Јамајка где је биљка веома популарна.

Данашњи стручњаци се слажу да је Бенксов избор био одличан, јер многи од њих верују да је хлебовац следећа светска суперхрана.

Једно дрво може да роди и до 200 килограма воћа по сезони. Расте изузетно брзо и почиње да даје плодове већ после три до четири године, а осим тога не захтева много бриге.

Поврх свега, плодови су веома храњиви. Имају велику количину скроба, а удео угљенохидрата једнако је кромпирима, кукурузу и пиринчу. Садрже и добру количину влакана, минерала (калијум, фосфор и калцијум) и витамина.

Још једна фантастична карактеристика хлебовца јесте да успева у тропским и суптропским пределима, где данас у свету живи око 80 одсто укупне популације гладних.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво