Читај ми!

Филозофија спремања хране

Маријана Рирмајер, редактор, уредник и водитељ на Баварском радију и телевизији и Петер Штајнер, доктор филозофије написали су једну необичну књигу. Полазећи од питања: „Како би то било применити филозофију на јеловник или јеловник на филозофију?“ настао је њихов „Философски кувар“. Дело је превео Момир Ђоковић, а објавио га је „Логос“.

„Ум почиње већ у кухињи“, тврдио је Ниче. „Човек је оно што једе“, сматрао је Лудвиг Фојербах. „Кажите ми шта једете и ја ћу вам онда рећи шта сте ви“, говорио је Бриј-Саварен. „За столом са великим мислиоцима“, поднаслов је књиге чијим је и идејним решењем корице назначена намера аутора.

„Они се заправо труде да укажу да постоји чврста спрега између онога што се зове гастрофилија - љубав према јелу и филозофије - љубави према мудрости, па се не либе да направе један нови термин-филогастрозофија да би се некако појам филозофије задржао уз појам јела, да би се одржала та најближа веза коју оправдава низ мисли великих мислилаца“, каже уредник и преводилац књиге Момир Ђоковић.

Аутори полазе од Платона и његове Гозбе у којој тематизује пића, указују на заблуду у вези са Епикуром и његовим уживањем у храни. Представљају начин исхране у европским манастирима у средњем веку, затим се сазнаје како су храну видели Кант, Хегел, Ниче, Витгенштајн.

Последње поглавље говори о спором и брзом начину исхране и у њему се налази и порука књиге: „Вратимо се за трпезу. Уживајмо у храни, макар то била и мрвица хлеба“.

У књизи је и 60 рецепата за спремање јела на начин како је то рађено у време када су послуживана владарима, црквеним великодостојницима, али и филозофима. Уз њих је и порука - „Имај храбрости да се служиш својим сопственим укусом“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво