Читај ми!

Новогодишње одлуке трају око недељу дана

Ако се ослоните само на снагу воље, велика је вероватноћа да ћете се новогодишње одлуке да промените неку од навика или начин исхране придржавати мање од недељу дана, закључили су енглески научници.

Већина људи не придржава се својих новогодишњих одлука ни недељу дана, показује истраживање које преноси портал Мој доктор.

У истраживању, које су спровели научници енглеског Универзитета „Хертфордшир", учествовало је 2.000 људи који су одлучили да ће се новогодишње одлуке придржавати најмање две недеље.

Истраживање је показало да су људи који су одлучили да ће престати да пуше и да ће се здравије хранити и који су се ослањали искључиво на снагу воље одустајали од зацртаних циљева и пре него што је прошло седам дана.

Само је 26 одсто испитаника, који су се ослањали само на снагу воље, успело да достигне зацртани циљ од две недеље.

Међутим, међу људима који су, осим самоконтроле, користили и друге технике, тај се проценат попео на 35 одсто.

Успех је био већи код оних који су породици и пријатељима рекли за своје циљеве или код оних који су визуелизовали колико ће им живот бити бољи када постигну зацртани циљ.

Професор психологије Ричард Вајсеман, који је водио ово истраживање, рекао је да „новогодишње одлуке често падају у воду, јер људи покушавају превише тога да ураде у прекратком временском року и не траже одговарајућу потпору која би им у томе помогла".

„Важно је да користимо што више подршке и савета да би могли остварити новогодишње одлуке, имајући на уму да су мањи циљеви дугорочно лакше оствариви", закључио је Вајсеман.

број коментара 0 Пошаљи коментар