Читај ми!

У свету мрава

Невероватно прецизне фотографије мрава који насељавају подручје Мадагаскара ових дана обишле су свет. Дигиталне фотографије на којима се виде и најситнији детаљи израдио је тим америчких научника у оквиру детаљног истраживања ових занимљивих инсеката.

Чини се да су мрави највећи борци у животињском свету, а њихово понашање доводи се у везу с бригом за очување мравињака, које је посебно снажно код мрава радника, објашњавају научници. Верује се да могу и да предвиде земљотресе као и разне климатске катастрофе, пише Би-Би-Си (BBC).

Инсекти који теже свега око пет милиграма могу сасвим ефикасно да заштите дрвеће од животиња које су око милион пута веће. Ипак, иако научници располажу бројним чињеницама о маравима, ови инсекти и даље представљају велику непознаницу.

Група научника са Академије наука у Калифорнији тврди да је за сада детаљно проучено само око 15 одсто врста мрава. Тим стручњака са доктором Брајаном Фишером на челу, израдио је детаљне колор фотографије на којима је приказано 418 врста мрава који насељавају подручје Мадагаскара.

„Нисмо ни свесни колико су ове животиње занимљиве и мислим да је то зато што нисмо у могућности да видимо овај изузетни скривени свет", сматра доктор Фишер.

Према његовим речима, мрави су заиста невероватна створења, а фотографије ће знатно олакшати даља настојања стручњака да проникну у све тајне мрављег света. Тренутно се обрађују детаљне слике више од 5.000 врста мрава.

Научници су овим невероватним фотографијама отишли корак даље у истраживањима. Уколико све буде текло по плану, калифорнијски стручњаци ће израдити веома детаљне дигиталне фотографије још око 12.000 врста мрава.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 25. авг 2011, 23:57) - Mira [нерегистровани]

Agroekonomija

Mravi su veoma interesantni. Volim da ih poučavam kada sam u prirodi. Nažalost, ima ih i neprijatnih i opasnih.

(уторак, 24. мај 2011, 01:04) - Marija [нерегистровани]

?

A zasto ne bi mogla da se primeni?

(субота, 14. мај 2011, 16:44) - Goran Vukmirica [нерегистровани]

Fascinantno

Jedini oblik života na koji ne može da se primeni Darvinova teorija!