Кумство старо 370 година!

Породице Илинчића из Узвећа, венчавају и крштавају Ђенадиће у Клењу непрекидно од 1645. године! Недавно су обележили несвакидашњи јубилеј, 370 година кумства.

„Бог, па кум“ - учили су нас наши стари! Тако смо и очували традицију - испричали су нам Ђенадићи и Илинчићи који су се после 11 година од последњег крштења окупили да обележе велики јубилеј.

„Пошто се ми поштујемо много, само се посећујемо кад је венчање и крштење, тад се видимо и после се не посећујемо, по нашем обичају“, каже Рајко Илинчић из Узвећа.

„Нисмо се видели од 2004. године. Сад су кумови дошли на годишњицу 370 година кумства и да нам потраје још дуго година“, прича Ратомир Ђенадић из Клења.

Све је почело када су се њихови преци, бежећи од турског зулума из Херцеговине, доселили у Мачву. Гајећи успомену на њих, Ђенадићи чувају и осликано породично стабло, да деци лакше објасне корене.

„Ја сам наследио кумство од стрица Рајка, венчао сам кума Драгана и  куму и крстио кума Филипа, имам сина Јанка који ће венчати Филипа и његову децу“, објаснио је Драгорад Илинчић из Узвећа.

Филип Ђенадић већ се радује наставку традиције: „Драго ми је што мој кум има сина који ће мени бити кум и да ће то кумство да траје четири века и више!“

Кум се по обичајима љубазно дочекује и двори и леђа му се не смеју окретати. Препирке нико никада није спомињао!

„По нашој традицији кум улази у кућу кад венчава и крштава. Моја је жеља да што пре дође да се видимо у нашој кући“, нагласио је Радосав Ђенадић.

Остали аутори: Гордана Мањенчић
број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 05. јан 2016, 13:44) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

Clan sam porodice Djenadic I odgovoricu vam zasto se tako retko vidjamo sa kumovima.
Nas deda (poziveo ga Bog 103 godine) je u dogovoru sa kumovima zabranio nepotrebna vidjanja I druzenja sa kumovima.
Upravo posto se tim cestim druzenjima izgubi vrednost I respekt prema kumstvu. Deda je zabranjivao da se od kumova pozajmljuje novac I traze neke usluge.
Mislim da je upravo to ocuvalo nase kumstvo.

(уторак, 05. јан 2016, 00:24) - Dragan Ilincic [нерегистровани]

Postovanje

Da bi tradicija opstala. da Kumovi nedaj Boze jedan drugom nešto loše ne bi rekli. pa se zamerili. mnogo je tu malo rečeno koliko pravila ima. da nismo tako poštovali i negovali tradiciju ne bismo ni opstali. uvek se držimo pravila. Bog na nebu, Kum na zemlji.

(уторак, 05. јан 2016, 00:22) - anonymous [нерегистровани]

Sve to ima svoj smisao

Neka je dugovjecno , kumstvo! Ovo je za divljenje!

(понедељак, 04. јан 2016, 20:33) - anonymousRada [нерегистровани]

Cestitka

Nije mi jasno zasto se vidjaju samo kada je vencanje ili krstenje?
U svakom slucaju zelim im da za uvek nastave to svoje kumstvo.

(понедељак, 04. јан 2016, 20:23) - anonymous [нерегистровани]

Kumstvo starije od SAD

A od SAD dolazi svo ovo cudo po svetu. Srecno vam kumovi. Svaka cast.