Топлокрвнa риба пркоси науци!

До сада се сматрало да особина топлокрвности у животињском царству почиње од птица, али сада је откривено да риба опа (енгл. - Opah) из реда Lampriformes такође могу да регулишу своју телесну температуру.

Ове рибе одржавају температуру тела зато што им је остатак тела изузетно добро изолован од пераја. Температуру коју генеришу користе да загреју срце, унутрашње органе и мозак док пливају на дубинама од неколико стотина метара.

Друге рибе, попут туне, могу да загреју одређене делове тела на одређени период како би појачале своје перформансе у кључним тренуцима, али топлокрвност читавог тела још није забележена у рибљем свету.

Читаво истраживање објављено је у часопису Science. Доскора је наука само сисаре и птице сматрала топлокрвним животињама, јер могу да одржавају своју телесну температуру.

Рибе и гмизавци су, са неколико изузетака, хладнокрвни, односно остављени на милост и немилост околине. Неке рибе познате су по такозваној „регионалној топлокрвности“, односно особини да загреју мишиће задужене за пливање у тренуцима када јуре за пленом.

„Али опе живе на приличним дубинама и релативно су споре, а свој плен нападају из заседе, па је ново откриће прилично изненађујуће“, каже Николас Вегнер, један од аутора истраживања.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 17. мај 2015, 08:58) - Петар [нерегистровани]

@@ filosof

Свето Писмо јасно говори о округлој земљи:
"Он борави над кругом земаљским, чији су
му становници као скакавци. Он разастире
небеса као вео, разапиње их као шатор за
становање."- Књига пророка Исаије 40,22

(субота, 16. мај 2015, 10:50) - anonymous [нерегистровани]

@ filosof

A šta ćeš sledeće da dokazuješ, da je Zemlja ravna?

(субота, 16. мај 2015, 07:45) - Nikola [нерегистровани]

nauka

Ti brate mnogo izgleda znas o nauci. Kakvi bre dokazi da Bog ne postoji. Covek nasao novu ribu i to je to. Svaka cast za objavljivanje u Science to je jedan od najboljih casopisa.

(субота, 16. мај 2015, 00:35) - anonymous [нерегистровани]

To u opste ne znaci

Da bog postoji ili ne, ovo nema veze sa bogom.

(петак, 15. мај 2015, 20:58) - Философ [нерегистровани]

Пркос и обрнуто закључивање

Ова риба не пркоси истинској науци, као што то не чини ниједна чињеница. Само што данашња псеудонаука не почива на фактима, него готово искључиво на теоријама и терору разних хипотеза које се промовишу као вера новог поретка, а све са циљем да се докаже да Бога нема. Неће успети у томе зато што нису у праву. Али, то не могу да виде, јер прво поставе себи циљ какав закључак желе да добију, па онда траже доказе. Уместо да прикупљају доказе, и дозволе да их чињенице доведу до истине. Овако су ти псеудонаучници заслепљени проповедници бесмислених измишљотина.